Vänta med Hemfosa

ANALYS Fastighetsbolaget Hemfosa hakar på avknoppningstrenden och delas upp i två bolag. Affärsvärlden avvaktar när Engwalls jaktlag laddar förvärvsbössan.

”Det går bra nu…”, löd rubriken till vd-ordet i Hemfosas delårsrapport från i juli.

Och visst går det bra för Hemfosa. Tillväxten drivs främst av bolagets 340 samhällsfastigheter och har gjort Hemfosa till den näst största privata ägaren av samhällsfastigheter i Sverige.

Bränsle till kursuppgången på knappt 10 procent i år är delningen av bolaget i två börsnoterade bolag. Dotterbolaget Nyfosa knoppas av och ska ledas av Hemfosas nuvarande vd Jens Engwall och består i dag av 200 logistik-, lager- och kontorsfastigheter med ett hyresvärde på runt 1,5 miljarder kronor.

Det råder ingen tvekan om att en uppdelning är rätt. Hemfosa har blivit för stort och trögrörligt för att nå de små och lönsamma affärerna, som en gång var bolagets bästa gren. Det är snarare en fråga om tajming. Något datum för uppdelningen är ännu inte satt, men före årsskiftet ska Nyfosa delas ut till ägarna. Engwall har gjort tydligt att Nyfosa kommer behöva förvärva snabbt och mycket den första tiden för att ta sig in på storbolagslistan.

Men i dag görs affärerna utan krisrabatt. Ur Affärsvärldens ettårsperspektiv syns inga räntehöjningar eller tydliga fyndlägen i fastighetssektorn, vilket ökar risken för att den förvärvssugne vd:n trycker av för tidigt. Affärsvärlden vilar på hanen och inväntar bättre ingångsläge.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Väntläge i fastighetsförvärvaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.