Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vänta med investmentbolaget

2019-08-21 18:00
Foto: Jaap Arriens / Sipa USA/TT

ANALYS Investmentbolagets onoterade tillväxtbolagsstrategi har framtiden framför sig. På kort sikt är förutsättningarna dock tuffa för att det ska bli bättre än vad placerarna redan hoppas på.

VÄNTA "Vi har varit börsens mörkermän ganska länge", säger investmentbolaget Creades storägare och ordförande Sven Hagströmer.

Det märks. Sedan vd John Hedberg klev in i bolaget för snart tre år sedan har börsexponeringen i Creades portfölj minskat från en kraftig övervikt på 75 procent till drygt 57 procent. Istället har Creades ökat de onoterade bolagsinvesteringarnas andel av portföljen från 15 till 19 procent. Parallellt har kassan nästintill fördubblats till motsvarande 22 procent av portföljen.

Strategin uppskattas av börsen. Aktien är upp över 40 procent i år, medan substansvärdet stigit med 20 procent. Aktiemarknadens uppskattning gör att Creades nu handlas till en premie per senaste månadsnotering och är bland de högst värderade investeringsbolagen på Stockholmsbörsen.

Uppvärderingen innebär också högt ställda förväntningar på kassan, som närmar sig en miljard kronor. På Affärsvärldens kalkyl, med en investeringshorisont på ett år, blir det svårt att sätta pengarna i spel mot en målavkastning på 7,5 procent. Trots att Creades har ett vasst investeringsteam krävs det mycket för att leva upp till dagens värdering. Affärsvärlden avstår köpknappen.

Detta är en nedkortad version av Lysande utsikter efter uppförsbacke.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom