Vänta med kursraketen

First North-bolaget tillhör årets kursdubblare. Affärsvärlden lutar åt att 2019 blir ett lugnare år.
Vänta med kursraketen - raket-affarsvarlden-700_binary_6868309.jpg

Köprekommendationen i verkstadsdoldisen Absolent i nr 5/2018 i början av februari på 115 kronor blev en riktig fullträff. Aktien rusade och fick förnyat förtroende på 160 kronor i slutet av maj i nr 22/2018.

Vår fortsatta optimism kring bolaget som säljer luftfiltreringsprodukter till industrin visade sig befogad. Men tyvärr var vi för försiktiga i våra prognoser och med vår riktkurs på 185 kronor.

Efter ett par riktigt starka rapporter rusade aktien till hela 320 kronor i slutet av augusti. Vinsthemtagningar och börsoro har därefter skavt bort 30 procent av börsvärdet och aktien handlas nu kring 226 kronor.

För ett snabbväxande kvalitetsbolag vars miljöteknikprodukter ligger helt rätt i tiden är multiplarna inte skrämmande höga, i synnerhet inte för investerare med ett flerårigt perspektiv. Lägg därtill att den starka balansräkningen ger utrymme för rejäl tillväxt via förvärv.

Mot det ska ställas att Absolent trots allt är konjunkturberoende, illustrerat av ett rejält försäljningsras 2009 och nära nolltillväxt 2012. Lägg därtill en illikvid aktie med en tydlig premievärdering mot större bolag i verkstadssektorn.

Affärsvärlden behåller en positiv syn på Absolent som bolag och på aktien i ett flerårigt perspektiv. Inte minst är den goda utvecklingen i Asien uppmuntrande. Mycket tillverkningsindustri har flyttat till framför allt Kina, där det är uppenbart att miljön blivit en allt viktigare fråga.

I vårt korta ettåriga perspektiv är utsikterna för Absolent sämre. Värderingsmultiplarna har kommit upp och bolaget möter tuffare jämförelsetal från fjärde kvartalet i år. Risken är dessutom att en svalare konjunktur dämpar tillväxttalen, vilket lär sätta press på värderingsmultiplarna. De som missat resan hittills kan gott invänta bättre ingångslägen.

Det här är en sammanfattning av analysen Pausläge i kursraketen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.