Vänta med oljebolaget

Stora vinstökningar väntar för oljejätten, men dessa ligger redan i kursen.

VÄNTA. Även om hotet om åtal för folkrättsbrott i Sudan mot Ian Lundin och vd Alex Schneiter kastar en mörk skugga över Lundin Petroleum ser de närmaste åren verksamhetsmässigt lovande ut.

Johan Sverdrup-fältet beräknas börja leverera olja i slutet av 2019. Produktionen kommer successivt att öka och ska, enligt nuvarande beräkningar, ge Lundin Petroleum en total produktion på runt 160 000 fat oljeekvivalenter per dag framåt 2021, alltså en fördubbling jämfört med dagens nivå. Det betyder också förväntningar på fördubblingar i resultaträkningen – vinsten per aktie ska enligt analytikerkonsensus stiga från 9 kronor 2018 till 20 kronor 2020. Det fria kassaflödet tar ett liknande språng från 20 kronor till 38 kronor per aktie 2020.

Samtidigt finns en osedvanligt hög osäkerhet både kring den globala konjunkturen och det geopolitiska läget, faktorer som i hög grad påverkar oljepriset och därmed Lundin Petroleums framtida vinster. Ytterligare en faktor som gör värderingen mindre lockande är att det behövs nya framgångsrika borrningar, då främst i Södra Barentshav, för att Lundin Petroleum ska fortsätta växa organiskt efter 2022–2023. Sammantaget gör det att dagens värdering känns rimlig och Affärsvärldens rekommendation är behåll/vänta.

Detta är en nedkortad version av Sverdruplyft inprisat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.