Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vänta med vårdbolaget

2018-03-14 18:30
Foto: Klaus Ohlenschlaeger / Alamy

Välfärdsföretagen har haft ett tungt år på börsen. Och så kommer det att fortsätta.

VÄNTA Trion Attendo, Capio och Humana, alla vårdföretag som har börsnoterats i Stockholm under de senaste åren, har inte direkt rosat aktiemarknaden. Två av de tre företagens aktier har tvärtom backat rejält på börsen efter introduktionsdagen. Genomsnittsutvecklingen för de tre bolagen ligger på minus 8 procent. Lägg till specialistvårdbolaget GHP, minus nära 40 procent sedan introduktionsdagen för snart tio år sedan, och bilden är komplett.

Vård- och omsorgsbolaget Ambea, före detta Carema, har föjt konkurrenternas mönster sedan noteringen i fjol. Efter ett glädjeskutt under försommaren har kursen fallit med en tredje­del från i somras och med 13 procent sedan introduktionen.

En jämförelse med konkurrenterna ger vid handen att bolaget är snabbväxaren i sällskapet och under de senaste två åren har taktiken gått hem, tack vare förvärv. Men aktien har som sagt pressats. Först av den politiska diskussionen om vinsterna i välfärden och nu på senare tid av lock up-perspektiven i prospektet. Om ett par veckor är det fritt fram för chefer och styrelseledamöter att sälja ut sina aktier efter att årsdagen på börsen har passerats.

Med p/e-tal som i år och nästa år – vid optimistiska antaganden – hamnar på 17 respektive 15 är förutsättningarna för en kursuppgång små. Efter börsnoteringen för ett år sedan rekommenderade vi läsarna att sälja aktien. Men än är det för tidigt att köpa tillbaka aktien. Vänta.

Ovanstående är en sammanfattning av analysen

Läs mer: För tidigt köpa vårdbolaget

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom