Väntläge i verkstaden

Verkstadsbolagets finansiella utveckling på senare år övertygar. Men den framtida tillväxten och marknadsposition är dock alltför osäkra i nuläget.

Concentric utvecklar och säljer pumpar för främst dieselmotorer och hydraulik-applikationer. Försäljningen går till fyra segment: lastbilar, industriprodukter (allt från gaffeltruckar till gruvmaskiner), lantbruksmaskiner och entreprenadmaskiner. Lastbilar är störst och står för drygt 40 procent av försäljningen och lantbruksmaskiner minst med drygt 10 procent, medan de två övriga delar lika på återstoden.

Sedan avknoppningen från Haldex och särnoteringen sommaren 2011 har bolaget gått från klarhet till klarhet. Rörelsemarginalen har ökat från drygt 12 till över 20 procent, främst genom att lönsamheten för hydraulikprodukterna har höjts.

För Concentric innebär elektrifieringen både en möjlighet och en risk, då teknikskiften brukar vara tillfällen då marknadsandelar byter ägare. För ett Concentric som i dagsläget har färre produkter att sälja till en elektrisk drivlina än till en dieseldriven ser Affärsvärlden än så länge risksidan väga över.

Samtidigt är verkstadsbolagets finansiella situation väldigt stark – vid utgången av 2018 kommer Concentric att ha en nettokassa. 2019 års förväntade rörelseresultat värderas därmed till 10,5 gånger, ev/ebit, vilket inte är särskilt utmanande.

Givet Affärsvärldens bedömning att Concentrics lönsamhet har toppat, den svaga tillväxthistoriken samt de osäkra utsikterna framåt, blir rekommendationen dock alltjämt vänta.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Kan gå på pumpen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.