Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Var tredje chef vill byta upp sig

2011-08-15 06:00
Foto: Colourbox

Var tredje chef vill byta jobb. Men inte för att slippa ledarskap. Tvärtom vill många ha större ansvar, enligt en dansk undersökning.

Var tredje dansk chef har allvarliga planer på att hitta nytt jobb.

Var fjärde överväger att byta, till och med till konkurrenten, hellre än att göra karriär på sin nuvarande arbetsplats. Det visar den senaste danska ledarbarometern, som chefsorganisationen Lederne gör varje år. Resultatet är detsamma för kvinnor som för män, i privat såväl som i offentlig verksamhet. 

Mer än hälften av cheferna är ute efter att få större ansvar: fler medarbetare och kraftigare budget, gärna mer status också. Bara åtta procent vill ha mindre ansvar, resten vill ha åtminstone lika mycket som nu.

Ledernes analyschef Kim Möller Laursen gläder sig åt undersökningsresultatet. 

– Ledarskap handlar om att inte fastna utan hela tiden förkovra sig och lära sig nya saker Det gör man genom att byta jobb och få nya arbetsuppgifter, säger han till Business.dk.

Han inser att det samtidigt är en utmaning för de flyttbenägna chefernas arbetsgivare, som riskerar att duktiga medarbetare försvinner med en massa kunnande. För det är så klart de bästa som företagen mister i första hand.

– Man ska ta reda på vad som göras för att de ska stanna kvar och tycka att arbetsplatsen är fortsatt intressant för dem, de kanske vill bli befordrade, säger Kim Möller Laursen.

Poul Blaabjerg, vd på föreningen Center for Ledelse, anser att det är krisen som är orsaken till att så många chefer vill byta jobb. De senaste tre åren har de tvingats fatta beslut, som strider mot vad de har sagt i goda tider.

– Det kan ha skadat en del av deras relationer och trovärdighet i företaget. På ett nytt ställe kan man starta på ny kula och visa att man kan lyckas, säger Poul Blaabjerg till Business.dk.

Gemensamt för de flyttsugna är att de inte finner tillfredsställelse i sina jobb, som inte känns så spännande och utmanande. De känner sig dessutom ensamma i sitt ledarskap och saknar uppmuntran och erkännande.

Elisabeth Vene

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom