Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Världens börser i chock – guldet rusar

2016-11-09 07:03
Donald Trump. Foto: All over press

Börser rasar och guldpriset rusar. Även räntemarknaden skakas om ordentligt och dollarn faller oväntat och hårt, särskilt mot japanska yen.

Finansmarknaden är skakad nu när det mesta pekar mot att Donald Trump blir USA:s nästa president.

Tokyobörsen rasar med över 5 procent. Och på terminsmarknaden räknar man med börsras på över fyra procent för ledande Europabörser när de öppnar.

Stockholmsbörsen är sannolikt en av dem som kommer att ta mest stryk, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

"Ett litet och exportberoende land kommer inte vara investerarnas trygga hamn", skriver han i en kommentar till TT.

Storbankerna har trappat upp med extrainkallad personal för att hantera köp- och säljvågorna av tillgångar i turbulensen. Handelsvolymerna är stora och flera banker har enligt nyhetsbyrån Reuters höjt de så kallade marginalkraven, alltså vad bankerna kräver i pant av kunder för att genomföra affärer.

Från New York kommer samtidigt rapporter om att spärrar slagit till i terminshandeln, sedan S&P500-terminer rasat med över 5 procent.

Även råvarumarknaden är turbulent. Råoljepriset faller med nästan 4 procent till den lägsta nivån sedan augusti. Även basmetaller följer med nedåt.

Guld, som ses som en säker tillflyktsort för placerare i orostider, stiger samtidigt med 4 procent.

Marknadsturbulensen började vid tvåtiden i natt när vallokalerna i flera tunga vågmästarstater i valet stängde och tog fart efter klockan fem, då det började se allt svårare ut för Demokratiska partiets kandidat, Hillary Clinton, att vinna.

Republikanerna verkar även få kontroll över både senaten och representanthuset i USA:s kongress, vilket skulle ge Trump som president ett större spelutrymme än vad Barack Obama haft under sin andra mandatperiod.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist ser en ökad osäkerhet i världsekonomin framför sig med Trump som president i USA. Han ser en risk för ökad geopolitiska spänningar och handelskrig mellan USA och länder som Kina och Mexiko.

– Detta kan förändra spelplanen för hela världsekonomin, säger han på en telefonkonferens.

– Det reser även stora frågetecken kring Nato och USA:s åtaganden gentemot Nato-alliansen i framtiden, tillägger han.

På valutamarknaden är just den mexikanska valutan peson en av de värst drabbade i turbulensen, med ett kursras på 13 procent. Det hänger samman med att Trump tydligt sagt att

Dollarn faller med över två procent mot euron och ännu mer mot yenen, bland annat då de flesta med Trump som president ser ett nytt läge för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). En räntehöjning i december i USA, den andra på tio år, antas inte bli av om Trump tar över makten i Vita huset.

Även på räntemarknaden är reaktionen stor, särskilt vad gäller amerikanska marknadsräntor.

Räntan på en tvåårig amerikansk statsobligation har sedan i tisdags kväll svensk tid rasat från 0,88 till 0,75 procent. Tioårsräntan i USA har samtidigt fallit från nästan 1,90 till 1,74 procent.

Osäkerheten kring både penningpolitiken och USA:s ekonomiska politik framöver är stor, enligt Bergqvist, som har svårt att få Trumps program med skattesänkningar, offentliga infrastruktursatsningar och protektionism att gå ihop.

– Jag antar vi får leva med ganska stor osäkerhet de kommande veckorna, säger han.

Kronan faller också mot euron i det osäkra läget, men har stärkts något mot den försvagade dollarn.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom