Världens fabriksgolv flyttar

Löneutvecklingen i Kina innebär nya utmaningar för svenska företag.
Världens fabriksgolv flyttar - kina-fabrik-700_binary_6950542.jpg

Lågkostnadstillverkningen i Kina har varit en bidragande orsak till ekonomins framfart i landet. Men nu verkar ”världens fabriksgolv” ha klivit in i ett nytt skede. Det framgår av den kinesiska regeringens omdiskuterade mastodontprojekt Made in China 2025. Landet ska avancera från ett lågkostnadsproduktionscentrum mot att ha en ledande position inom ett tiotal högteknologiska områden som elbilar, biomedicin och robotisering.

En rapport från International Labour Organization, ILO, The Global Wage Report 2018/2019 som släpptes i november 2018, visar att löneökningarna i stora delar av Europa och USA gått ner, medan lönerna i Sydostasien, i synnerhet i Kina, har stigit kraftigt. Där har de ökat med 64 procent mellan 2011 och 2016. Och de har fortsatt att stiga. Den här löneutvecklingen är också en indikation på att den kinesiska ekonomin är i omvandling.

Samtidigt som den utvecklingen sker i Kina, försöker andra länder ta över positionen som globalt nav för lågkostnadstillverkning. I rapporten Global Manufacturing Competitiveness Index 2016 från konsultbolaget Deloitte nämns att länder som Indonesien och Vietnam strävar nu efter att bli ”nästa Kina”.

Anna Fredriksson, docent vid Linköpings universitet och forskare i logistik, menar att de svenska bolag som av kostnadsskäl vill etablera produktion i Kina och frakta prylarna till andra världsdelar i hög grad redan har ”missat tåget”. Det beror på att europeiska och kinesiska löner har närmat sig varandra.

Läs mer om hur utvecklingen i Kina påverkar svenska bolag här, eller i senaste numret av Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco