Världens fattigaste blev jackpott för aktiefond

2016-11-29 11:07 Ola Söderlind
Investeringen gav en avkastning på 30 procent under fem år. Foto: All over press

Den norska aktiefonden Holberg Rurik placerade pengar på att några av världens fattigaste konsumenter skulle få det bättre ställt ekonomiskt. Investeringen gav en avkastning på 30 procent under fem år, skriver Bloomberg.

Holberg Rurik placerade pengar på att en ny konsumentklass skulle växa fram i tillväxtmarknader som Kenya, Tanzania och Vietnam. Investeringen har gett en avkastning på cirka 30 procent de senaste fem åren.

– De befinner sig på ett tidigt tillväxtstadium i sin mest attraktiva ekonomiska fas i historien, säger förvaltaren Leif Anders Fronningen till Bloomberg.

En av de parametrar som han söker är länder med låg skuldsättning. Vanligtvis investerar fonden i tre till fyra bolag i varje land och har i dagsläget mellan 25-30 innehav i portföljen. Nigerianska Guaranty Trust Bank och Naspers samt Vietnam Dairy Products är några av fondens största innehav.

– Vi positionerar oss för konsumtion och inhemsk efterfrågan i de snabbast växande ekonomierna, i bra bolag som är exponerade mot en växande medelklass, säger Fronningen till Bloomberg.

Fonden håller sig däremot borta från energi- och råvaruproducerande bolag på grund av de politiska riskerna.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom