Världens nio högst värderade uppstartsbolag

Business Insider har satt samman en lista över de nio uppstartsbolag som har de högsta värderingarna i världen.

Business Insider har tittat på Wall Street Journals ”The Billion-Dollar Startup Club” samt rapporteringen kring uppstartsbolagen och satt samman en lista där de olika uppstartsbolagen värderas till en summa av 10 miljarder dollar eller mer.

1. Xiaomi

Teknikföretaget Xiaomi är en av Kinas största smartphonetillverkare och värderas till hela 46 miljarder dollar. I december låg Xiaomi på tredje plats bakom sydkoreanska Samsung och amerikanska Apple på den globala mobilmarknaden. Företaget spår en försäljning på 100 miljoner smartphones under 2015. Xiaomi grundades 2010 och vd är Jun Lei.

2. Uber

Uber är en internetbaserad tjänst för beställning och betalning av taxiresor. Företaget är emellertid inte ett taxibolag utan en sorts privatchaufförstjänst.

Uber grundades 2009 och värderas till 41,2 miljarder dollar. Vd är bolagets medgrundare Travis Kalanik.

3. Snapchat

Snapchat är en meddelandetjänst som låter användarna skicka foton och videos som raderas efter att mottagaren sett dem. Företaget värderades senast till 10 miljarder dollar, men siktar på att genomföra en finansieringsrunda vilken värderar det tre år gamla bolaget till mellan 16 och 19 miljarder dollar. Vd är Evan Spiegel.

4. Palantir

Bolaget specialiserar sig på att samordna och analysera information. Palantir används av såväl FBI som CIA och NSA och värderas till 15 miljarder dollar. Bolaget grundades 2004 och vd är Alexander Karp.

5. SpaceX

Rymdfartsföretaget SpaceX grundades 2002 av Elon Musk, vd för elbilstillverkaren Tesla Motors. Musk är även vd för SpaceX, som värderas till 12 miljarder dollar.

6. Flipkart

Indiska e-handelssajten Flipkart grundades 2007 och vd är Sachin Bansal. Bolaget värderas till 11 miljarder dollar.

7. Pinterest

Den sociala nätverkstjänsten Pinterest låter användarna ladda upp och dela med sig av sina bilder på digitala anslagstavlor. Enligt uppgifter befinner sig Pinterest i förhandlingar om att genomföra en finansieringsrunda vilken värderar det fem år gamla bolaget till 11 miljarder dollar. Vd är Ben Silbermann.

8. Airbnb

Airbnb är en tjänst som låter människor hyra ut och boka boenden runt om i världen. Bolaget grundades 2008 och är nu tillgängligt i 190 länder. Vd är Brian Chesky och bolaget värderas till 10 miljarder dollar.

9. Dropbox

På niondeplats kommer Dropbox, som låter människor dela och lagra filer på nätet. Dropbox har över 200 miljoner användare och värderas till 10 miljarder dollar. Bolaget grundades 2007 och vd är Drew Houston.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.