Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Världens rikaste har blivit 600 miljarder fattigare

2016-03-02 13:46
Affärsmannen Carlos Slim. Foto: All over press

När Forbes rankar världens rikaste har den samlade förmögenheten minskat med närmare 600 miljarder kronor.

Fallande oljepriser och aktiekurser tillsammans med volatila valutamarknader har skakat om i portföljerna för världens mest förmögna människor.

Bland topp 20 har den samlade förmögenheten fallit från närmare 900 till strax under 830 miljarder dollar, skriver The Guardian och hänvisar till siffror från Forbes. Det är ett bortfall på över 70 miljarder dollar, närmare 600 miljarder kronor.

Den stora förloraren bland personerna på topp 20 är den mexikanska affärsmannen Carlos Slim som fått se sin förmögenhet minska från drygt 77 miljarder dollar till cirka 50 miljarder dollar. Därmed står han för närmare 40 procent av det samlade bortfallet och halkar ned från andraplatsen till nummer fyra på rikastelistan. Den främsta förklaringen till det är att aktiekurserna i Carlos Slims bank Grupo Financiero Inbursa, telekombolaget América Móvil och gruvbolaget Minera Frisco har fallit under året, skriver The Guardian.

Rikast i världen är fortsatt Bill Gates även om hans förmögenhet föll från drygt 79 miljarder dollar i fjol till 75 miljarder dollar i år.

Antalet dollarmiljardärer i världen har också minskat från fjolårets rekordnivå på 1 826 stycken till 1 810 i år. Det är första gången på sju år som antalet dollarmiljardärer minskar i världen. Antalet kvinnor på listan har minskat från 197 till 190 stycken under det senaste året, skriver The Guardian.

Världens yngsta dollarmiljardär är den 19-åriga norskan Alexandra Andresen. Pengarna har hon fått från sin pappa och tillika halvsvensken Johan H. Andresen jr.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom