Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Världsettan mångmiljardsatsar på gas

2011-07-15 08:11
BHP Billiton-gruva i södra Australien. Foto: Scanpix

Efterfrågan på gas ökar. Världens största gruvbolag fortsätter därför sin jakt på miljövänligare energi. Senaste budet är på 12 miljarder dollar i kontanter.

BHP Billiton, världens största gruvbolag sett till intäkter, har lagt ett nytt bud i USA.

BHP meddelar att man avser att förvärva Petrohawk, ett oberoende olje- och gasbolag, för 12,1 miljarder dollar i kontanter.

- Petrohawk är attraktivt för oss eftersom bolaget verkar på en stor likvid nordamerikansk marknad där man kan sälja gas, sade Marius Kloppers, chef på BHP, enligt Financial Times.

- När man gör ett förvärv, och det gäller särskilt detta, så finns majoriteten av värdet i de resurser som finns i jorden, sade Kloppers.

Den senaste tiden har även energijättar som Exxon Mobil, Chevron, BP, Total och Statoil förvärvat amerikanska så kallade skiffergasbolag. Efterfrågan har kraftigt ökat eftersom gasen anses vara ett miljövänligare alternativ än kol eftersom energigenerering med hjälp av skiffergas ger mindre koldioxidutsläpp än kolkraftverk.

Det finns dock flera kritiker som menar att skiffergasutvinning på lång sikt ger oerhörda effekter på miljön.

Fossilgasen finns i skifferlager under jorden. Energibolagen ägnar sig åt ett en metod kallad fracking. Det innebär att vatten pumpas ned under högt tryck vilket skappar sprickor i skiffret. Det gör att stora mängder fossilgas sipprar fram som sedan kan utvinnas.

Ett av de ledande företagen inom skiffergasutvninning är Chesapeake.  I februariköpte BHP in sig i det bolaget för 4,75 miljarder dollar.

Världens tre största gruvbolag

  1. BHP Billiton Ltd.
  2. Vale SA
  3. Rio Tinto Group

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom