Världshandeln faller som en sten

2016-02-26 15:30 Per Tolgraven
G20-möte i Shanghai i februari 2016. Foto: All over press

Fjolåret blev det värsta för den globala handeln sedan finanskrisen. Det väcker frågor om hur frisk världsekonomin är, skriver Financial Times.

Under 2015 föll värdet på varor som passerade internationella gränser med 13,8 procent mätt i dollar. Det var den första tillbakagången sedan 2009 enligt en färsk analys från nederländska Bureau of Economic Policy Analysis. Mycket av tappet berodde på nedgångar i Kina och andra tillväxtekonomier.

Siffrorna kommer samtidigt som oron ökar för att 2016 redan visar sig mer farofyllt för världsekonomin än vad man tidigare trott. Bland annat meddelade Internationella valutafonden (IMF) i veckan att den var beredd att skriva ner sin globala tillväxtprognos för året.

Under helgens G20-möte i Shanghai varnade Bank of England-chefen Mark Carney församlingen för att världsekonomin riskerar att ’’fastna i ett tillstånd av låg tillväxt, låg inflation och låga räntor’’.

Mätt i volym visar världshandeln 2015 inte lika svaga siffror. Där ökade handeln med 2,5 procent, vilket dock är lägre än den globala ekonomiska tillväxten på 3,1 procent. Före finanskrisen 2008 steg världshandeln nära dubbelt så mycket som tillväxten under flera decennier.

Brottet med den trenden de senaste fem åren har fått somliga att undra om globaliseringen har nått sin höjdpunkt, skriver Financial Times.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom