Världshandeln faller som en sten

Fjolåret blev det värsta för den globala handeln sedan finanskrisen. Det väcker frågor om hur frisk världsekonomin är, skriver Financial Times.

Under 2015 föll värdet på varor som passerade internationella gränser med 13,8 procent mätt i dollar. Det var den första tillbakagången sedan 2009 enligt en färsk analys från nederländska Bureau of Economic Policy Analysis. Mycket av tappet berodde på nedgångar i Kina och andra tillväxtekonomier.

Siffrorna kommer samtidigt som oron ökar för att 2016 redan visar sig mer farofyllt för världsekonomin än vad man tidigare trott. Bland annat meddelade Internationella valutafonden (IMF) i veckan att den var beredd att skriva ner sin globala tillväxtprognos för året.

Under helgens G20-möte i Shanghai varnade Bank of England-chefen Mark Carney församlingen för att världsekonomin riskerar att ’’fastna i ett tillstånd av låg tillväxt, låg inflation och låga räntor’’.

Mätt i volym visar världshandeln 2015 inte lika svaga siffror. Där ökade handeln med 2,5 procent, vilket dock är lägre än den globala ekonomiska tillväxten på 3,1 procent. Före finanskrisen 2008 steg världshandeln nära dubbelt så mycket som tillväxten under flera decennier.

Brottet med den trenden de senaste fem åren har fått somliga att undra om globaliseringen har nått sin höjdpunkt, skriver Financial Times.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.