Världspremiär för självkörande lastbil på allmän väg

Einrides hyttlösa autonoma ellastbil har gjort sin första tur på allmän väg. I dag togs deras T-Pod i bruk på ett av DB Schenkers lager utanför Jönköping.
Världspremiär för självkörande lastbil på allmän väg - einride-4-700_binary_6958819.jpg

Den svenska uppstickaren Einrides förarlösa lastbil T-Pod skrev historia under onsdagen. För första gången togs en autonom och hyttlös lastbil i bruk på allmän väg.

– Jag tror att T-Pod och liknande lösningar kommer att bli en ny standard inom transportsektorn, och allt börjar här i Jönköping, sa Einrides vd och grundare Robert Falck  på en pressträff inför premiärturen.

Kunden är logistikjätten DB Schenker som ska använda en T-Pod för att flytta varor från ett lager till en godsterminal utanför Jönköping. Den totala sträckan som lastbilen kör är 300 meter enkel väg, varav 100 meter är på allmän väg.

– Med små medel, många arbetstimmar och ett fantastiskt team har vi lyckats slå både kineserna och amerikanerna. Det blev inte Google, Tesla eller något stort kinesiskt teknikföretag som blev först. Det blev Einride tillsammans med DB Schenker, säger Robert Falck.

Tillståndet från Transportstyrelsen gäller fram till den sista december 2020 och innebär att lastbilen får framföras i max fem kilometer i timmen. Resan fjärrövervakas hela tiden av en operatör som när som helst kan ingripa och ta kontroll över lastbilen.

Både Einride och DB Schenker är väldigt tydliga med att det visserligen är ett pilotprojekt, men att lastbilen kommer att användas i logistikflödet och bidra med nytta. Målsättningen är att fortsätta köra sträckan autonomt även efter att testerna är fullbordade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.