Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Varning för överhettning i USA

2018-11-07 08:28
Foto: Andrew Harnik/TT

Med den lägsta arbetslösheten på nästan 50 år kommer nu varningar för överhettning. Men USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) väntas ändå dröja med nästa räntehöjning till december.

USA:s ekonomi går på högvarv i skuggan av den globala börsoron och farhågor för att handelskriget mellan USA och Kina ska spåra ur. Tillväxten, stimulerad av ofinansierade skattesänkningar, uppmättes till 3,5 procent i tredje kvartalet.

Mycket pekar mot att det fortsätter uppåt ett tag till. De amerikanska hushållens inkomster ökade med över 3 procent i årstakt i oktober, medan arbetslösheten uppmättes till 3,7 procent. Det kan jämföras med de 4,5 procent som Fed beskriver som en långsiktigt naturlig arbetslöshetsnivå.

"Så ekonomin måste verkligen bromsas för att undvika en farlig överhettning", skriver investmentbanken Goldman Sachs chefsekonom Jan Hatzius i en färsk analys enligt tv-kanalen CNBC.

Den börskorrektion som sedan några veckor sveper över världen är än så länge inte tillräckligt dramatisk för att få Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion att avstå från att strama åt i december, enligt Elisabet Kopelman, ekonom på SEB.

– Skakiga finansmarknader har tidigare påverkat Fed, som när man dröjde längre med första räntehöjningen och sköt på den andra våren 2016. Men det var ett annat läge. Man hade då ett betydligt svagare läge i ekonomin än i dag. Dessutom var inte värderingarna på tillgångar lika höga som i dag, säger hon.

Det Fed har att hantera i dagsläget är i stället ett ekonomiskt "väldigt starkt" USA, enligt Kopelman.

– Det finns goda skäl för Fed att fortsätta strama åt. Fed har ju uppnått sitt ena mål, nämligen sysselsättning. Och man är ju också på väg att nå inflationsmålet, säger hon.

Hon räknar med att Fed sedan fortsätter höja styrräntan upp till cirka 3 procent sommaren 2019.

– Sedan tror vi att de tar en paus och utvärderar effekterna på ekonomin. Man kanske tar ytterligare ett steg uppåt året därpå, och då blir penningpolitiken lite åtstramande, säger Kopelman.

SEB:s scenario är lite mjukare än de tre räntehöjningar som Fed själva säger sig räkna med 2019. Samtidigt är snittprognosen på marknaden ännu något mjukare än SEB-prognosen.

Hatzius på Goldman Sachs sticker ut hakan. Han ser enligt CNBC en risk att inflationen tar fart, med lönelyft och högre importtullar. Han räknar med fem räntehöjningar in i 2020 till cirka 3,50 procent.

För Riksbanken innebär det högre ränteläget i USA att utrymmet för räntehöjningar ökar, även om det i första hand är ECB:s penningpolitik som påverkar vad riksbankens direktion gör med dagens rekordlåga styrränta på minus 0,50 procent.

– Det underlättar för svenska räntehöjningar när andra stora centralbanker fortsätter att höja, säger Kopelman.

Riksbanken siktar på att höja styrräntan i december eller februari. Kommer höjningen i december, vilket många bedömare räknar med, skulle man ligga omkring nio månader före det att ECB börjar höja sin styrränta enligt ECB-chefen Mario Draghis senaste plan.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom