”Varning för pillerflopp”

Sportlov och äntligen en rejäl vinter med gott om snö, skrockar Golvets vänner. En weekend i Verbier ­konstaterar att jänkarna redan har hämtat hem halva raset från januari och att undertonen i marknaden är fortsatt positiv.

– I USA ser det ut som att tillväxten nu accelererar över den långsiktiga trenden och så även inflationen. Och det innan Trump har klubbat igenom infrastrukturupprustningen! Volatilitetsmässigt kommer vi dock se en betydligt högre nivå framöver.

– Det är möjligt att temperaturnivån ska höjas ytterligare ett snäpp, men utan mina stålar. På den här nivån väljer jag hellre att ta rygg på Warren Buffett, som har den största positionen i cash, enligt skidåkaren som läste Buffetts årliga brev till aktieägare på flyget hem.

Det finns tusen skäl att sälja en aktie men bara ett skäl att köpa, brukar det ju heta på aktiemarknaden. Vd och andra insiders i Micro Systemation, specialister på bevissäkring ur mobiltelefoner, är åter på säljknappen och aktiemarknaden svarar med att dra ner rullgardinen.

– Det är det här regelbundna utportionerandet av aktierna som tär på förtroendet. Varför inte köra pilotskolan fullt ut så länge som man är vd? frågar sig en Patek Philippe Nautilus Calendar Moonphase som fick se aktierna rasa med 12 procent på två dagar.

På tal om insiders. Aktieägarna i fintechbolaget Cinnober åkte på en rejäl käftsmäll vid förra veckans rapport då aktien dök 30 procent.

– Nu fick vi ju svart på vitt att det ­frekventa insidersäljandet under hösten som fortsatte in i januari som vanligt hade turen på sin sida. Kommunikationen från företagsledningen har varit minst sagt ­brist­fällig och förtroendemässigt väntar en rejäl uppförsbacke för bolaget, konstaterar ett poolhäng i Marbella som sålt sina aktier och fortsätter:

– Och hur länge till kan aktiemarknaden vänta på framtida tillväxtsatsningar och skenande kostnader? Inte länge, säger poolplaskaren.

I småbolagsvärlden fortsätter trenden att utländska entreprenörer söker sig till den höga riskaptiten på svenska smålistor. Bland senaste exemplen finns irländska byggmjukvarubolaget Zutec, som håller på att försöka ta in upp till knappa 60 miljoner kronor i en listningsemission på First North.

– Ett bra exempel på att kapitalet reses där investerarna är minst riskmedvetna, vilket just nu är Sverige. Det räcker inte att peka på en Saas-försäljningsmodell med viss skalbarhet och en dåligt digitaliserad byggbransch för att en knappt lönsam projektleverantör ska värderas till fem gånger omsättningen, säger en Misoeldad pilgrimsmussla på numera stjärnlösa Sjömagasinet i Göteborg, och höjer ett varningens finger.

Och så har vi lilla Göteborgsbaserade Irlab Therapeutics, en läkemedelsutvecklare som för exakt ett år sedan tog klivet in på börsen.

– Vd inger förtroende, vilket har fått kursen att rusa, säger ett par feta ­Rossignol Sky 7 HD, som talat mycket och djupt med en av de dåvarande ankarinvesterarna.

Kursen har mycket riktigt klättrat från 50-kronorsnivån till nivåer som är ungefär tre gånger så höga och med ett börsvärde kring en miljard kronor.

Bolaget genomför just nu, enligt träkärnorna i paulownia, tester med sin nya parkinsonmedicin, där resultaten ska vara klara om ett år.

Men redan anar vi vartåt Golvet lutar. Nedåt.

– Centrum för neurologi vid Karolinska sjukhuset är ett av de ställen där testerna görs och de resultat som hittills synts på patienterna har inte imponerat, säger lössnölaggen.

Det går utför.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG