Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Varningen: Majoriteten av världens banker för svaga för att överleva en lågkonjunktur

2019-10-22 11:08
Foto: AP Photo/Bernd Kammerer/IBL

Mer än hälften av världens banker är alltför svaga för att överleva en lågkonjunktur. Det är slutsatsen i en studie genomförd av konsultföretaget McKinsey, skriver Bloomberg News.

McKinsey, som genomför en liknande undersökning varje år, anser att bankernas avkastning på eget kapital inte håller jämn takt med kostnadsökningarna. Företaget uppmanar därför bankerna att vidta åtgärder såsom att utveckla sin teknik, outsourca verksamheter och att skaffa sig tillräcklig storlek genom förvärv och fusioner, inför en potentiell kommande avmattning.

"Vi tror att vi ligger sent i den ekonomiska cykeln och bankerna behöver genomföra tuffa åtgärder nu, eftersom de inte är i särskilt god form. /…/ Sent i cykeln har ingen råd att vila på lagrarna", sade Kausik Rajgopal, senior partner vid McKinsey, till nyhetsbyrån.

Under det decennium som har passerat sedan den akuta finanskrisen har stora förändringar ägt rum i finansbranschen och ny konkurrens har kommit från nystartade fintech-bolag och från teknikjättar som Apple och Google. Under tiden har bankerna funderat över huruvida de ska konkurrera med, ingå partnerskap med eller helt enkelt köpa dessa nykomlingar.

I sin rapport skriver McKinsey att världens banker riskerar att bli "fotnötter i historien", då nya aktörer bidrar till att ändra kundernas beteenden. Bankernas egna försök att öka effektiviteten avfärdas av konsultbolaget som "business as usual". Medan fintech-bolag lägger över 70 procent av sina budgetar på utveckling är motsvarande siffra för traditionella banker omkring 35 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom