Varvsjätte indraget i korruptionshärva

Åklagare har konfiskerat interna dokument och dataskivor från varvsjätten Hyundai Heavy Industries huvudkontor. Bolaget är världens största varvsföretag. Bakgrunden uppges vara misstankar om utbredd korruption inom den sydkoreanska försvarsindustrin, rapporterar Yonhap.

Bland annat uppges en pensionerad marinkapten vid namnet Lin ha hjälpt bolaget med att vinna tre bud avseende byggandet av tre ubåtar i utbyte mot en hög position på bolaget.

Lin påstås ha förbisett delaktiga delar i de 1.800-ton tunga ubåtarna genom att ändra bedömningskriterierna till förmån för bolaget. Detta samtidigt som han jobbade som projektutvärderare inom flottan mellan 2007 till 2009.

Lin anställdes som avdelningschef på Hyundai Heavy Industries två dagar efter sin pension.

Svenska Saab tillverkar ubåtar genom Kockums.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.