Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vattenfall kan slopa utdelningen

2013-07-24 09:58
Vattenfalls vd Øystein Løseth. Foto: Scanpix

I år stod Vattenfall ensamt för en fjärdedel av utdelningarna till ägaren staten. Men efter det katastrofala första halvåret kan energijätten komma att slopa utdelningen helt, tror både analytiker och bolagets vd.

– Man skulle kunna tänka sig att det faktiskt till och med blir slopad utdelning nästa år, säger Ingvar Matsson, kreditanalytiker på Swedbank.

– Och det kan väl ägarna i den här situationen förmodligen acceptera, tillägger han.

Enligt Vattenfalls utdelningspolicy ska bolaget dela ut 40 - 60 procent av vinsten efter skatt.

Men frågan är om det finns någon vinst att ta av vid årets slut. Vattenfalls gigantiska nedskrivningar innebar en förlust efter skatt på 17 miljarder kronor under första halvåret.

– Om man gör den enkla räkneövningen att lägga två normala kvartal på det här halvåret så ska man ju faktiskt inte riktigt kunna nå upp till att kunna dela ut, konstaterar Ingvar Matsson.

Vattenfalls vd Øystein Løseth verkar dra samma slutsats. På Dagens Industris fråga om bolaget kan tvingas slopa utdelningen svarar han:

– Ja, det är klart att den risken finns. Men det är i slutänden en ägarfråga.

I våras delade Vattenfall ut 6,8 miljarder kronor till staten. Det motsvarar drygt 25 procent av de totala utdelningarna från de statliga bolagen på 26,6 miljarder kronor. Förra året uppgick Vattenfalls utdelning till 4,4 miljarder kronor.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom