Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vattenfalls tuffa problemlista

2011-04-11 10:22

Ordförandeposten på statliga Vattenfall är ledig. Här är listan på problemen som nästa ordförande ska lösa.

Den person som tar över ordförandeposten på Vattenfall får flera svårigheter att reda ut. Svenska Dagbladets Näringsliv har gjort en liten lista över flera problem som ordföranden kommer tvingas att ta tag i.

Bolaget har de senaste tiden florerat i de flesta tidningar på grund av hutlösa miljonbonusar. Vattenfall har inte levt upp till regeringens riktlinjer och nyligen tvingades styrelseordföranden Lars Westerberg avgå från sin post.

Enligt Svenska Dagbladets Näringsliv måste den nya ordföranden för det första ha politik fingertoppskänsla. Några bonusavtal måste noga ses över.

Efter kraftiga ökningar i elpriser har protesterna varit mycket stora.

Prisnivåerna måste redas ut och kritiken måste bemötas.

Kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan har ökat trycket från allmänheten på kärnkraftsbolagen. Driftsstopp och minskad produktion när kraftverken i Sverige moderniserats samt problemen med de två tyska reaktorerna ökar även pressen på Vattenfall. De tyska reaktorerna har inte varit i drift sedan 2007 på grund av tekniska problem.

2009 blev det klart att Vattenfall skulle köpa holländska Neon.

Vattenfall som brukar profilera sig som ett miljövänligt bolag köpte därmed ett bolag som till hela 95 procent använde kol- och naturgas i sin verksamhet. Dessutom har köpet gett Vattenfall en miljardskuld bland annat på grund av försämrade marknadsförhållanden.

Det är inte helt oproblematiskt att ha Staten som delägare. Staten över sitt ägande i bolaget men vissa delar har staten inte mandat att sälja.

Frågan är vem som har lust att ta över den utmanande posten.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom