Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vd:arna som köper mest i egna bolaget

2011-05-30 11:49

Trots att vd Ola Rollén sålt närmare hälften av sitt innehav i Hexagon tillhör han en av de riktiga ”börspiloterna” som äger en storpost i det egna bolaget.

Hexagons vd Ola Rollén är i topp när det gäller börs-vd:ar som satsar egna pengar i det egna bolaget, så kallad börspilotskolan, trots att han för en tid sedan sålde närmare hälften av sina aktier.

Börspiloter är de som satsar en stor del av sina egna pengar i det bolag de sitter som vd. Scientia Fund Management är en fond som har som strategi att följa börsens insynspersoner, däribland vd:n och har statistik på vilka börs-vd:ar som har satsat mest i det egna bolaget.

Trots att Hexagons vd Ola Rollén sålde närmare hälften av sitt innehav är han en av de som har störst insats i sitt egna bolag. Hans kvarvarande aktier värderas till över 300 miljoner kronor.

Vid försäljningen sa han att det var ”ekonomiskt vansinne” att sälja aktierna. Men orsaken till försäljningen var att han tagit en mycket stor risk under finanskrisen. När aktien var nere och snuddade vid 25 kronor var hans aktieinnehav belånat upp till 97 procent. En obekväm situation för Ola Rollén som till DI sa i samband med försäljningen.   

- Hade jag då blivit påkörd av en bil på väg till jobbet, då hade min familj aldrig kunnat betala av de lån jag hade tagit, sa Ola Rollén till DI.

Därför sålde han 1,7 miljoner Hexagon-aktier men berättade samtidigt att han var storägare i
Hexagon.

- Jag äger fortfarande över 300 miljoner i Hexagon, säger han till DI.

De börs-vd:ar som har satsat ännu fler miljoner är till exempel Nibe Industriers vd Gerteric Lindquist. Han äger aktier till ett värde av 520 miljoner kronor. Men i motsatts till Ola Rollén är det osäkert vilken kategori Gerteric Lindquist ska tillhöra. Eftersom han även kan tillhöra entreprenörkategorin. En som tagits bort från sammanställnigen över börs-piloter är New Waves vd Torsten Jansson. Han har aktier till ett värde av närmare 1 miljard kronor, skriver SVD.

Även Kapp-Ahls vd Christian Jansson kan placeras i den kategorin eftersom han 2002 köpte en stor aktiepost innan bolaget noterades, enligt SVD.

Samma sak kan gälla Medas vd Anders Lönner som äger aktier på cirka 330 miljoner kronor i det egna bolaget. Han kom till Meda 1999 och har fram till 2005 ökat sin andel. Därefter har han sålt och äger numera 1,6 procent av kapitalet i Meda, enligt SVD.

En av de mer kända som anammat pilotskolan är tidigare vd:n för Ericsson och Assa Abloy Carl-Henric Svanberg som ägt storposter i de bolag där han varit vd.

Vd som satsat mest

1 Gerteric Lindquist 520 mkr (Nibe industrier)

2 Anders Lönner 413 mkr (Meda)

3 Ola Rollén 315 mkr (Hexagon)

4 Staffan Dahlström 315 mkr (HMS Networks)

5 Leif Östling 104 mkr (Scania)

Källa: Scientia Fund Management/DI

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom