Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vd:n: Värderingen blir bisarr när du vinner

2011-05-13 14:15

Världens största fristående IP-mobiltelefonileverantör heter Rebtel. Drömmen är att göra en Skype. För kapital behövs för att anpassa sig till en snabbt föränderlig marknad. Det säger bolagets vd Andreas Bernström i en intervju för Affärsvärlden. 

Ni hävdar att ni nu är världens största fristående IP-mobiltelefonileverantör då Skype inte längre är oberoende.

- Om man tittar på antal användare och den tid som belastar systemet anser vi att vi är det. Och ingen har sagt emot. Tidigare var det Skype. Men de är inte längre oberoende, säger Andreas Bernström, vd för Rebetel.

Bolaget är ett av Sveriges snabbast växande startups med över 50 anställda. 2010 omsatte Rebtel 280 miljoner kronor. I år väntas omsättning nästan dubblas till 580 miljoner. Idag har Rebtel drygt 10 miljoner användare.

Rebtel kan jämföras med Skypes funktion Skype Out som kan användas för att ringa till det fasta nätet via IP-telefoni. I båda fallen handlar det om en betaltjänst där användaren erbjuds en betydligt lägre taxa genom att ringa genom internet än det fasta nätet.

Målgruppen för Rebtel är användare av smarta telefoner som ringer mycket till utlandet.

Vad innebär det för er att Microsoft,  betalar 8,5 miljarder dollar,  40 procent över marknadsvärdet för Skype?

- Det är väldigt positivt att det väcker intresse för industrin. Det visar att det finns en enorm tillväxt i Voip (Voice Over Internet Protocol). Men i den dagliga verksamheten för Rebtel har det ingen större påverkan.

Är det drömmen, att bli uppköpta av Microsoft?

-  Vi är ett bolag som har riskkapital bakom oss. Våra investerare vill så klart ha avkastning på sitt kapital. Det kommer att ske antingen genom försäljning eller börsintroduktion. Mitt jobb som vd är att fortsätta utveckla bolaget och tjäna pengar.

Men man kanske kan tänka sig att era investerare inte skulle tacka nej om de erbjöds 40 procent över Rebtels marknadsvärde?

- Säkert inte. De skulle säkert bli nöjda om ett sådant erbjudande föreslogs.

För mobiltelefontillverkare är det smarta telefoner som skapar värde i bolaget. Vad skapar värde för ett bolag som Rebtel? Antalet användare?

- Flera analytiker har tittat på Skype och sagt att det här bolaget är värt 3-4 miljarder dollar och att Microsoft betalar mer än det dubbla är helt sjukt. Men man kan inte bara titta på de finansiella talen. Skype är världens mest virala tjänst. Facebook är världens mest virala tjänst. Microsoft har sagt att de ska bli stora inom Consumer Internet och Social Graph. Och den här investeringen kommer hjälpa dem med det.

Consumer Internet?

- Det är att ha produkter till konsumenter och inte till näringsidkare. Målet är att få ta del av din och min privata tid och bygga upp profiler av oss och rikta produkterbjudanden därefter som stämmer in på vårt beteende. Det är så Google och Facebook jobbar.

Social Graph?

- Det är alla dina och mina relationer både privata och professionella. Att ha kontroll över den är jätteviktigt. Facebook och Google har det. Men Microsoft har inte haft det. Men Skype tillåter dem att ha det genom kontaktlistor i telefonen och miljontals ihopkopplingar.

Det är allt så vi användare som driver värde i bolagen, det vill säga personlig information om hur vi beter oss.

- Värderingen blir bisarr när du vinner din kategori. Skype vann sin kategori när det kommer till Voip på PC. Facebook har vunnit socialt nätverkande, Google har vunnit sök, Linkedin professionellt nätverkande. Om vi tittar på vårt bolag så går det bra och vi växer snabbt. Men vi måste se till att användarna kommer in mer i systemet. I september lanserar vi tre nya produkter som ska ge oss bättre viral spridning.

Vilket marknadsbehov är det ni kan tillfredställa? Voip är ju ingen ny teknik.

- Skype har en mobilapplikation som jobbar på data. Om du vill ringa måste du ha bra täckning.  Men kör du bil ut till Skarpnäck så har du dålig täckning och kan inte ringa via Skype. Om du vill ringa gratis måste dessutom den du ringer ha bra 3G-täckning eller Wifi. Det är en stor begränsning. Vad vi på Rebtel gör att när en användare ska ringa Amerika ringer man ett 08-nummer som kommer till Rebtel och så skickar vi vidare samtalet via IP. Det ger bättre kvalitet och tjänsten går att använda överallt där det finns GSM-täckning.

Hur ska ni göra rent praktiskt?

- Vi tänker lägga Rebtels styrkor i adressboken och låta Rebtel fatta smarta beslut åt dig så att det billigaste och bästa alternativet väljs automatiskt. Om användaren ringer via 3G och det bryts går samtalet direkt över utan att kopplas ned till det vanliga GSM-nätet.

Är det aktuellt att ta in mer kapital i bolaget?

- Det går väldigt fort på marknaden. Vill man dominera kan man inte vänta utan måste agera fort. På så sätt skulle det vara intressant att ta in pengar för accelerera den tillväxten vi har. Då skulle vi anställa fler ingenjörer och apputvecklare för att kunna utveckla snabbare. Men det är ett beslut för styrelsen och heller inte aktuellt just nu.

Men det finns en del att göra?

-  Vi utvecklar nu för Android, Iphone och PC. Men sedan finns det Blackberry, alla läsplattor och Mac. Det vore även coolt att kunna ringa via din spelkonsol, till exempel X-box, direkt via IP till den du spelar mot online. Det finns hur mycket som helst att göra. The sky is the limit.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom