Venezuela sätter tryck på Opec

Venezuela fortsätter att trycka på för att oljekartellen Opec ska minska sin oljeproduktion, i syfte att få upp oljepriserna. Venezuelas oljeminister, som vill få upp oljepriset till 70 dollar per fat, uppger att Venezuela alltjämt vill se en överenskommelse om en femprocentig produktionsminskning.

Opecs överutbud har enligt Venezuela varit katastrofal för oljemarknaden, och landet befarar att oljepriset kan sjunka till 20 dollar per fat om Opec fortsätter att producera olja i nuvarande takt. Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Enligt Venezuela är syftet med fredagens Opec-möte att åstadkomma rätt pris på oljemarknaden inför Irans förväntade produktionsökning framöver när sanktionerna på Iran lättar.

Under det senaste året har Saudiarabien velat hålla uppe produktionen för att priskonkurrera ut vissa konkurrenter som har högre produktionskostnader, bland annat i USA. Det har medfört en rejäl press på oljepriset

Deutsche Bank bedömde för ett par månader sedan att Venezuela behöver oljepriser på 121 dollar per fat för att få balans i sina statsfinanser. Det är en av de högsta break-even nivåerna inom oljekartellen. Iran toppar dock med ett behov på 140 dollar per fat för att balansera sina statsfinanser.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco