Veoneer delar upp Zenuity

Bilsäkerhetsbolaget Veoneer har efter en strategisk översyn ingått ett icke-bindande avtal med Volvo Cars om att dela upp det samägda bolaget Zenuity.
Veoneer delar upp Zenuity - zenuity-700_binary_6992556.jpg

Det framgår av ett pressmeddelande.

Veoneer räknar med årliga besparingar på cirka 30-40 miljoner dollar. Som del av den planerade affären väntas Veoneer få cirka 15 miljoner dollar vid den slutgiltiga signeringen.

Parterna har enats principiellt om att Veoneer kommer att integrera och driva verksamheten av det som för närvarande är den del av Zenuity som är fokuserad på utveckling och kommersialisering av mjukvara för avancerad förarassistanssystem riktad mot så kallad “Collaborative Driving”.

Volvo Cars kommer sätta upp ett nytt självständigt bolag som övertar Zenuitys nuvarande utveckling och kommersialisering av mjukvara för autonom körning, framgår det vidare.

“Uppdelningen innebär att Veoneer kan driva sin affärsstrategi mer effektivt. Efter att framgångsrikt ha utvecklat en stark mjukvaruplattform i Zenuity tillsammans med Volvo Cars tar vi nu nästa steg i utvecklingen av system för ‘collaborative driving’ och avancerade förarassistanssystem som adresserar hela marknaden för personbilar”, kommenterar Veoneers vd Jan Carlson.

Enligt planen ska Zenuity bli ett passivt IP-bolag där nuvarande ägarstruktur kvarstår.

“Båda företagen kommer ha full tillgång till Zenuity-ägda teknologier för samtliga nivåer av avancerade förarassistanssystem och autonom körning”, uppger Veoneer, som avser att ta över mer än 200 av Zenuitys nuvarande medarbetare till sina system- och mjukvaruteam.

Arbetet med att dela upp Zenuity påbörjas nu och väntas slutföras senast under tredje kvartalet 2020.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.