Veoneer rasar på börsen

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer, som har knoppats av från Autoliv, rasade på börsen efter att på måndagsmorgonen ha rapporterat större förlust, lägre organisk tillväxt och samtidigt sänkt sin prognos för helårets tillväxt.
Veoneer rasar på börsen - veoneer-700_binary_6952275.jpg

Därtill flaggar bolaget för en kapitalökning om upp till 500 miljoner dollar.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Lägre bilförsäljning tyngde. ”Vi drabbades av nedgången i bilförsäljningen. Vi är ett stort bolag sett till orderingång och resurser, men ett litet bolag när det gäller försäljning. Viker då marknaden så drabbas vi”, konstaterar Veoneers vd Jan Carlson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Högre förlust än förhandstips. Veoneers resultat före skatt på blev -142 miljoner dollar i första kvartalet. Analytikerna hade räknat med -92,3 miljoner dollar enligt Infront Datas sammanställning. Försäljningen uppgick till 494 miljoner dollar, väntat var 529 miljoner. Den organiska tillväxten var -12 procent. Snittestimatet låg här på -8 procent.

Nytt kapital. Veoneer flaggar i rapporten för att bolaget letar efter nytt kapital, upp till 500 miljoner dollar. Budskapet i bokslutsrapporten var att kassan borde räcka tills lönsamhet uppnåddes, om inte orderingången ökade mer än väntat, marknaden försämrades ytterligare eller förvärv genomfördes.

”Det sker stora förändringar i bilindustrin och då säger erfarenheten att en stark balansräkning är viktig”, konstaterar Jan Carlson, som i dagsläget inte vill specificera tidpunkt eller vilken form kapitalökningen kan komma att ske.

Spår lägre försäljning andra kvartalet. Veoneer spår att andra kvartalets försäljning blir något lägre än första kvartalet, vilket skulle innebära cirka 50 miljoner dollar lägre än vad bolaget trodde i sina ursprungliga utsikter för 2019 som aviserades i februari. I första kvartalet var Veoneers försäljning cirka 25 miljoner dollar under bolagets egna förväntningar.

”Detta, i kombination med högre nivå av RD&E-kostnader, capex och Zenuity-finansering, väntas leda till en högre rörelseförlust och kassaanvändning än under första kvartalet 2019”, skriver Veoneer.

Räknar med organisk tillväxt ca -5% 2019. Veoneer räknar nu med att den organiska tillväxten minskar med runt 5 procent under 2019, jämfört med 2018. Bolaget bedömde i samband med bokslutsrapporten att den organiska tillväxten skulle bli ”oförändrad till något lägre” under 2019, jämfört med 2018.

Återgång till organisk tillväxt i höst. Veoneer spår att både försäljning, marginaler och kassaflöde förbättras under andra halvåret jämfört med det första. Under fjärde kvartalet räknar bolaget med återgång till organisk försäljningstillväxt, främst på grund av nya programlanseringar och förväntad förbättring i bilproduktion.

Upprepar marginalprognos. Bolaget upprepar prognosen om en svagare rörelsemarginal under första halvåret med förbättringar under andra halvåret. Veoneer lägger nu till att kassaflödet också väntas vara svagare under första halvåret 2019 med förbättringar under andra halvåret.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.