Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Verkligheten kommer ikapp börsen"

2020-02-24 11:12
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Aktiebörserna faller stort världen över. "Det är virusoron som sätter skräck i marknaden", säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

Spridningen av coronaviruset skapar oro på de finansiella marknaderna. Utanför Kina är det framför allt Sydkorea och Italien som drabbats av smitta och dödsfall, åtminstone vad gäller ekonomiska stormakter. Det får spekulanterna på aktiebörserna världen över att frukta att smittan inte går att isoleras till Kina, utan att det kan bli en pandemi av det här.

Maria Landeborn beskriver måndagens börsfall i framför allt Sydkorea, på de större Europabörserna och i Stockholm som naturliga.

- Hittills har börsen varit förvånansvärt motståndskraftig. En rekyl nu är därför inte så konstig. Verkligheten kommer i kapp, säger hon.

Full kalabalik i båten

Hos nätmäklarna Avanza och Nordnet är det ovanligt hög aktivitet. Småspararna nettosäljer. Enligt sparekonom Frida Bratt på Nordnet är det allt annat än sitta still i båten som verkar gälla, allt ifrån att vissa säljer allt till att vissa ser köpläge.

Trots att det stått allt tydligare att produktion och leveranskedjor långt utanför Kina kommer att påverka företags försäljning under åtminstone första kvartalet, så noterade Stockholmsbörsen rekordhöga nivåer som sent som i förra veckan. Så de kraftiga börsfallen kan också ses som vinsthemtagningar, enligt Landeborn.

Flykten till säkrare placeringar syns tydligt i andra priser. Guldet blir dyrare och räntarna på statsobligationer faller markant när efterfrågan på tryggare papper ökar.

Hack i kurvan?

Framåt då, hur ska man tänka? Mycket beror förstås på hur långvarig och utbredd smittan blir.

- Det här kan ge tillväxten en knäck under första kvartalet. Men det kan stanna vid ett hack i kurvan, säger Maria Landeborn.

Före virusutbrottet hade många företag och olika ekonomiska indikatorer signalerat att lågkonjunkturen hade bottnat.

Sparar man långsiktigt så ska man tänka långsiktigt och sitta hyfsat lugnt i aktiebåten, resonerar Maria Landeborn.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom