”Verkligheten kommer ikapp börsen”

Aktiebörserna faller stort världen över. "Det är virusoron som sätter skräck i marknaden", säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

Spridningen av coronaviruset skapar oro på de finansiella marknaderna. Utanför Kina är det framför allt Sydkorea och Italien som drabbats av smitta och dödsfall, åtminstone vad gäller ekonomiska stormakter. Det får spekulanterna på aktiebörserna världen över att frukta att smittan inte går att isoleras till Kina, utan att det kan bli en pandemi av det här.

Maria Landeborn beskriver måndagens börsfall i framför allt Sydkorea, på de större Europabörserna och i Stockholm som naturliga.

– Hittills har börsen varit förvånansvärt motståndskraftig. En rekyl nu är därför inte så konstig. Verkligheten kommer i kapp, säger hon.

Full kalabalik i båten

Hos nätmäklarna Avanza och Nordnet är det ovanligt hög aktivitet. Småspararna nettosäljer. Enligt sparekonom Frida Bratt på Nordnet är det allt annat än sitta still i båten som verkar gälla, allt ifrån att vissa säljer allt till att vissa ser köpläge.

Trots att det stått allt tydligare att produktion och leveranskedjor långt utanför Kina kommer att påverka företags försäljning under åtminstone första kvartalet, så noterade Stockholmsbörsen rekordhöga nivåer som sent som i förra veckan. Så de kraftiga börsfallen kan också ses som vinsthemtagningar, enligt Landeborn.

Flykten till säkrare placeringar syns tydligt i andra priser. Guldet blir dyrare och räntarna på statsobligationer faller markant när efterfrågan på tryggare papper ökar.

Hack i kurvan?

Framåt då, hur ska man tänka? Mycket beror förstås på hur långvarig och utbredd smittan blir.

– Det här kan ge tillväxten en knäck under första kvartalet. Men det kan stanna vid ett hack i kurvan, säger Maria Landeborn.

Före virusutbrottet hade många företag och olika ekonomiska indikatorer signalerat att lågkonjunkturen hade bottnat.

Sparar man långsiktigt så ska man tänka långsiktigt och sitta hyfsat lugnt i aktiebåten, resonerar Maria Landeborn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG