Verkstad i spetsen på börsen

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med klart högre kurser. Samtidigt som utvecklingen är i linje med breda uppgångar på de större börserna i Europa går Norden-börserna i spetsen och klättrar tydligt högre.

SIX Generalindex var klockan 10.24
1,7 procent högre vid 451 medan OMXS30 var 1,7 procent högre vid 1.351. Omsättningen uppgick till 4,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

New York stängde klart högre under
gårdagen efter att ha haft stängt i måndags. Kurserna fick sig också ett extra lyft efter stängningen i Europa. I Asien var det mestadels en negativ dag på börserna. De så viktiga oljepriserna vände från nedgångar under morgonen till vissa uppgångar nu på förmiddagen.

Verkstad- och industribolag går
urstarkt och i toppen bland storbolagen syns Assa Abloy på +3,2 procent, Sandvik på +2,9 procent och SKF på +2,7 procent.

Byggbolaget Peab, som rapporterade
i går, tutar 5,7 procent högre efter en höjd rekommendation från Carnegie och en höjd riktkurs av Danske Bank. Affärsvärlden köprekommenderar bland annat Millicom, +2,2 procent, och säljrekommenderar Nordax, -2,9 procent.

Men onsdagen har också bjudit på
rejält med rapporter. Värmeteknikbolaget Nibe Industrier redovisade resultat och intäkter som båda var bättre än väntat enligt SIX/Inquiry Financial. Utdelningen föreslås också höjas mer än väntat. Marknaden andas ut och handlar upp den tidigare så nedtryckta aktien med 10 procent.

Mekonomens resultat blev i stället
sämre än väntat. Engångskostnader tyngde tillsammans med MECA:s exportaffär till Danmark. Utdelningen för helåret föreslås bli oförändrad: här väntades en höjning. Aktien ökar 0,6 procent.

Ratos resultat tyngdes av stora
nedskrivningar: -480 miljoner i Euromaint och -85 miljoner i AH Industries. Även här var marknaden förlåtande och Ratos stiger med 1,7 procent.

Även läkemedelsbolaget Moberg Pharma missade på resultatet, men försäljningen kom in i linje med förväntningarna. Här straffas i stället aktien som ned 5,9 procent i skrivande stund.

Fastighetsbolaget Kungsleden
rapporterade också under morgonen och passade sedan på att meddela nya finansiella mål som ska gälla till 2020. Aktien stiger med 0,9 procent.

Doro rapporterade växande vinst,
omsättning och orderingång. Telefontillverkaren spår också att såväl omsättning som resultat ökar under 2016. Aktien rusar upp 15 procent.

Bioinvent meddelade under
gårdagskvällen en riktad nyemission om 234 miljoner kronor och rapporterade fortsatta förluster nu på morgonen. Aktien rasar 22 procent.

Biometribolagen Fingerprint och
Precise har ingått ett licensavtal där Precise även ska förse Fingerprints produkter för smarta kort med mjukvara. Precise stiger 7,8 procent och Fingerprint ökar 2,2 procent.

Andra rapportörer med märkbara
kursrörelser är Camurus, -4,3 procent, CLX, -2,3 procent, Net Insight, +7,9 procent, NGS, +3,6 procent, och Vitec, +4,1 procent.

Andra rapportörer senare under
dagen är bland annat Beijer Alma, Traction och VBG.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

451    

+1,7    

-7,5

OMX Stockholm 30            

1351    

+1,7    

-6,6

SIX Return index             

844    

+1,7    

-7,5

SIX Sverige cykliskt 15      

383    

+2,2    

-5,2

SIX Sverige defensivt 15     

488    

+1,7    

-7,8

SIX Volatilitetsindex       

25,5    

-7,0    

+42,6

SIX Finans                   

632    

+1,6    

-9,0

SIX Hälsovård                

387    

+1,3    

-7,4

SIX Industri                 

557    

+2,3    

-4,5

SIX IT                       

173    

+2,3   

-12,2

SIX Konsumentvaror          

1276    

+1,6    

-6,8

SIX Råvaror                  

268    

+1,5    

-8,4

SIX Telekommunikation        

245    

+1,0    

-9,0

SIX Tjänster                

1250    

+1,6    

-9,5

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.