Verkstad i topp på börsen

Den verkstadstunga Stockholmsbörsen steg på fredagsförmiddagen och gick något bättre än flertalet övriga europeiska börser.
Verkstad i topp på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Rekylen uppåt följer på måndagens kursfall i spåren av USA:s stopp av handel med Huawei. Från amerikanskt håll har handelsembargot mildrats något, i form av ett 90 dagars undantag för bolag som säljer till den kinesiska telekomjätten.

I Stockholm steg dock Huaweis konkurrenter Ericsson och Nokia, liksom ett antal av de största verkstadsbolagen. Riktigt starkt gick Veoneer, som tillkännagav planer på emission av aktier och konvertibler.

Strax efter klockan 12 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1 procent till 1.605 efter måndagens fall på 1,1 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 4 miljarder kronor. Uppgången var bred, med 29 av de 30 aktierna i indexet på plus.

Storbolagsindexet toppades av Atlas Copcos båda aktier, som steg 2,7 procent och därmed tog igen måndagens fall med viss marginal. Även Sandvik och SKF hade en bra förmiddag och handlades upp knappt 2 procent.

Visst stöd kom från RBC Capital Markets, som gett Atlas Copco och SKF betyget outperform, medan Sandvik klassades sector perform.

Ericsson, som potentiellt kan gynnas av Huaweis svårigheter, steg 1,7 procent. I sektorn lyfte även Nokia, upp 2,7 procent. Svagast för dagen bland storbolagen var H&M, som noterades strax under nollstrecket.

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer avancerade över 11 procent sedan bolaget meddelat att det avser att ta in sammanlagt 500 miljoner dollar i två emissioner, varav 350 miljoner via stamaktier och 150 miljoner via konvertibler. Om emissionerna lyckas innebär det att osäkerheten kring bolagets likviditetssituation minskas, åtminstone under kommande år, menar analytiker.

Uppåt var det även för bilförsäljaren och servicekedjan Bilia, som steg knappt 6 procent efter en rekommendationshöjning från Handelsbanken.

Många lite mindre industribolag noterade också uppgångar. Bland annat steg Indutrade 3 procent, Lagercrantz 2 procent och Nederman 1,2 procent.

Rapportbolagen Balco adderade knappt 2 procent och marknadsundersökningsbolaget Nepa steg 6 procent. Forskningsbolaget Bioarctic avancerade drygt 5 procent efter att ha fått en milstolpsersättning på 15 miljoner euro.

Bioteknikbolaget Oncopeptides steg hela 15 procent. Bolaget har påbörjat processen för att ansöka om villkorat marknadsgodkännande av läkemedlet melflufen till amerikanska FDA och även fått en köprekommendation från den nederländska banken Kempen.

Sämre gick det för Karolinska Development, som tappade cirka 6 procent efter en kvartalsförlust på 19 miljoner kronor. Zutec, som utvecklar och marknadsför molnbaserade mjukvarutjänster, sjönk 5 procent efter att ha redovisat ett lägre resultat med fortsatt nedpressade intäkter.

Även Alzinova föll, ned över 13 procent sedan bolaget meddelat att fas 1b-studien av Alz-101 på patienter med Alzheimers sjukdom har försenats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets