Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Verkstad leder uppgång efter svag start

2018-05-15 14:40
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter en trevande inledning hittade Stockholmsbörsen formen framåt eftermiddagen med stöd av de exportberoende verkstadsbolagen.

Dollarn stärktes mot kronan och euron sedan IMF i en rapport uttryckt att det finns nedåtrisker i Europa framöver, där ledande indikatorer har börjat dämpas.

OMXS30 var upp 0,4 procent till nivån 1.605 vid klockan 14.30, med Atlas Copco, Volvo, Essity, Sandvik och Autoliv som främsta indexdraglok. Uppgångarna för dessa aktier var mellan 1 och 1,5 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till cirka 7 miljarder kronor med H&M, som försvagades 0,3 procent efter en lika stor uppgång på måndagen, som mest omsatta aktie.

SHB var främsta indexsänke. Aktien backade 0,7 procent i spåren av en riktkurssänkning från Morgan Stanley. Mest i OMXS30-indexet backade dock Fingerprint Cards, minus 7,5 procent efter måndagens tvåsiffriga kursökning.

Getinge åker ur MSCI Sweden-index och tappade initialt drygt 2 procent men återhämtade sig så småningom och handlades kring nollan.

Clas Ohlson kom med starka försäljningssiffror för april. Dess totala försäljning steg med 10 procent, där väntat var 7,5 procent enligt analytiker. Aktien var upp med 2,3 procent.

Rapportsäsongen för de större bolagen är över men för de mindre fortsätter den i strid ström. Under eftermiddagen väntas husvagns- och husbilstillverkaren Kabe lätta på förtältet.

Ett bolag som steg på en stark rapport var bilbesiktningsföretaget Opus. Aktien var upp med 7 procent. Bolaget redovisade ett rörelseresultat före avskrivningar under det första kvartalet som var klart bättre än väntat. Ebitda-marginalen blev 18,0 procent där väntat var 16,2 procent.

"Vår omsättningstillväxt på 30 procent jämfört med det första kvartalet 2017 drevs av stark organisk tillväxt och genom förvärv", skriver vd Lothar Geilen i delårsrapportens vd-ord.

Ljudboksbolaget Storytel guidade för en rörelseförlust på 10 procent av omsättningen 2018, mot 5-10 procent för ett halvår sedan, och fortsatt intäktstillväxt på 40 procent. Aktien föll initialt men var sedan oförändrad.

Några betting-relaterade aktier fortsatte att klättra på tisdagen efter måndagseftermiddagens besked från USA:s Högsta Domstol om att sport-betting kan legaliseras i den amerikanska delstaten New Jersey. Beslutet lämnar även fältet öppet för andra amerikanska delstater att ge grönt ljus åt sport-betting.

Inom sektorn steg sportboksunderleverantören Kambi med 2,7 procent. Catena Media var upp 5,5 procent. Aktien fick även stöd av att Kepler Cheuvreux inlett bevakning med köpråd.

Global Gaming steg drygt 5 procent med stöd av upprepat köpråd från ABG, sedan bolaget lämnat en rapport i linje med sin vinstvarning förra veckan och lovat att inte öka marknadsföringskostnaderna ytterligare under andra kvartalet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom