Verkstad och råvaror i topp på börsen

Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på tisdagen stigit för sjätte dagen i rad.
Verkstad och råvaror i topp på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Råvarubolagen och andra konjunkturkänsliga företag gick särskilt starkt, både i Sverige och internationellt, sedan Kina flaggat för nya stimulansåtgärder.

Vid 12-tiden hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 1,2 procent till nivån 1.594. Aktier för 4,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna var tyska DAX, som hade helgstängt under måndagen, upp 1,4 procent. Londonbörsens FTSE100 hade ökat 0,5 procent medan Paris CAC40-index var upp 0,8 procent.

I topp i OMXS30 fanns verkstadsbolaget Atlas Copco som avancerade 2,6 procent, tätt följt av Electrolux som klättrade 2,4 procent. Gruvbolaget Boliden steg 2,0 procent under hög omsättning.

I motsatt ände av OMXS30 placerade sig teleoperatören Tele2 som tappade 0,3 procent.

H&M fanns också på minussidan, i likhet med den spanska konkurrenten Inditex som handlades ned. Det brittiska modebolaget Ted Baker har haft en “extremt tuff” situation ur försäljningsperspektiv under inledningen av 2019, enligt bolagets lägesuppdatering. Även Svensk Handel Stils klädförsäljningsindex för maj utgjorde dåliga nyheter, med en nedgång av försäljningen i Sverige på 10,5 procent i maj.

Bättre gick det för ventilationsföretaget Systemair som klättrade 12 procent. Resultatet och försäljningsutvecklingen för det gångna kvartalet slog marknadens förväntningar.

Under måndagskvällen rekommenderade den oberoende budkommittén i styrelsen för Oriflame aktieägarna att acceptera af Jochnick-familjens bud på kosmetikabolaget. På tisdagen meddelade Fjärde AP-fonden, som äger närmare 10 procent av kapitalet i Oriflame, att fonden accepterar budet. Oriflame handlades upp 1,4 procent.

Ica-aktien tappade 1,3 procent. Dagligvaruaktörens försäljning ökade med måttliga 0,2 procent i maj – trots en positiv kalendereffekt om 1,6 procent.

Även blodanalysbolaget Cellavision gick tungt och föll 6 procent sedan Carnegie tagit upp bevakning med rekommendationen sälj.

Under tisdagen mäklades två storposter med B-aktier i fastighetsbolaget SBB. Omsättningen var den största hittills för bolaget sedan noteringen på Stockholmsbörsen. B-aktien var ned 2,1 procent.

Tv-bolaget Nent, som är en avknoppning från MTG, backade 1,6 procent. MTGS:s vd Jørgen Madsen Lindemann har under maj sålt nästan alla sina aktier i bolaget.

Bränslecellsföretaget Myfc rasade 12 procent sedan bolagets strategiska översyn utmynnat i beslutet att renodla verksamheten mot försäljning av teknik och utvecklingsprojekt. Utveckling och försäljning av egna konsumentprodukter kommer därmed att avslutas.

Maha Energy steg 8 procent efter att ha presenterat en operationell uppdatering med bland annat borresultat.

Lojalitetsbolaget Awardit, listat på First North, avancerade 3,4 procent sedan bolaget aviserat om ett uppköp av Retain 24 som sysslar med digitala presentkort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.