Verkstad och råvaror lyfter Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen höll i morgonens kursuppgång vid lunchtid på fredagen, med stöd av främst konjunkturkänsliga verkstads-, fordons- och råvarubolag. Rapportsäsongen för det andra kvartalet avslutades samtidigt med en mängd småbolagsrapporter.
Verkstad och råvaror lyfter Stockholmsbörsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Det globala risksentimentet fortsatte att återhämta sig efter vad som uppfattats som mer positiva tongångar från både Kina och USA på torsdagen om handelssamtalen.

Klockan 12.30 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 1,2 procent till nivån 1.577. Aktier för 5,5 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Tysklands DAX-index samt CAC40 i Frankrike visade en likartad utveckling medan börsen i London steg i klart mindre omfattning.

Lastbilskoncernen Volvo intog en klar topposition bland storbolagen och steg 3,5 procent. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv och gruvbolaget Boliden var båda upp 2,6 procent, medan verkstadskoncernen SKF avancerade 1,7 procent. Endast två av de 30 bolagen inom OMXS30 handlades på minus, defensiva teleoperatören Tele2 samt läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

Lundin Petroleum steg 2,4 procent. Ett lastschema för råoljan från det norska Johan-Svedrup fältet indikerar att produktionen troligen kommer att starta tidigare än Equinors guidning som tidigare var november 2019.

En höjd rekommendation från Nordea till behåll från tidigare sälj hjälpte Clas Ohlson att avancera över 5 procent. Butikskedjan släpper sin rapport för sitt första kvartal i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 nästa vecka.

Elekta steg drygt 3 procent. Nordea har träffat ledningen och drar slutsatsen att denna inte är orolig över det försäljningsmål som gäller fram till sommaren 2020, enligt ett marknadsbrev som refereras av Dagens industri.

Den sista rapportdagen för det andra kvartalet bjöd på en mängd rapporter från mindre bolag. Engelska Skolan steg 7 procent sedan resultatet närapå tredubblades under det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019. Styrelsen föreslog dessutom en utdelning om 1:16 kronor per aktie.

Direktförsäljningsbolaget Zinzino steg 1,4 procent, efter att som mest stigit nästan 9 procent, sedan bolaget justerat upp prognosen för intäkterna under det andra halvåret. Intäkterna väntas nu bli minst 700 miljoner kronor gentemot tidigare prognosintervall på 630-680 miljoner kronor.

Sämre gick det för Savosolar som föll 15 procent. ”Intäktstillväxten nådde inte våra förväntningar då slutförandet av flera pågående förhandlingar sköts upp från början av året”, kommenterade vd Jari Varjotie utfallet.

C-Rad, en underleverantör till strålterapimarknaden, vände till förlust i det andra kvartalet samtidigt som orderingången ökade. Aktien föll med 9 procent.

Immunicum backade 11 procent på fredagen efter de svårtolkade studieresultaten i fas 2-studien Mereca som presenterades på torsdagen. Aktien är hittills ned 36 procent för veckan.

Både Braincool och Ortoma planerar att genomföra företrädesemissioner om 40 respektive 70 miljoner kronor. Braincools emission är säkerställd till 100 procent och har en teckningskurs per aktie på 5 kronor med teckningsvillkoret 1:5. Ortomas emission har teckningsåtaganden på drygt 35 procent och en teckningskurs på 31 kronor per aktie med teckningsvillkoren 1:7. Braincool rasade med 20 procent medan Ortoma sänktes med 17 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.