Verkstad tynger börsen

Stockholmsbörsen inledde fredagshandeln tydligt nedåt. Mätteknikbolaget Hexagon meddelade att utvecklingen i Kina i juni har varit mycket svagare än väntat och att bolaget infört ett omstruktureringsprogram, varpå aktien dök.

Strax efter klockan 10.25 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,6 procent. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts på börsen. De ledande Europabörserna handlades även ned något.

Storbankerna noterades i toppen av storbolagsindexet. Nordea och Handelsbanken steg mellan 0,5 till 0,7 procent och SEB steg marginellt. Samtidigt steg Swedish Match 1,3 procent följt av Tele2 som avancerade 0,4 procent.

Verkstadssektorn tyngde OMXS30. Bland förlorarna återfanns Sandvik, Atlas Copco, SKF och ABB. Bolagen backade mellan 3 till 4 procent. Även Volvo noterade en nedgång om cirka 2 procent.

“Atlas Copco har Industriteknik och framförallt då Vakum som är kopplat delvis till det här. Jag tror de har ganska stor exponering i Kina ändå”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt. “Om du tar SKF och alla dem är det en allmän industrikonjunktur och att Kina blir sämre är ändå en stor del av deras verksamhet”, fortsätter analytikern.

Hexagon vinstvarnade på fredagsmorgonen och bolaget meddelade en svagare utveckling än förväntat i Kina för juni månad.

“Den huvudsakliga orsaken till inbromsningen är ökad geopolitisk osäkerhet rörande världshandeln, speciellt inom elektroniksegmentet inom divisionen Manufacturing Intelligence i Kina”, skrev bolaget i ett pressmeddelande. Bolaget meddelade även att det har infört ett omstruktureringsprogram för att säkerställa att bolaget når sina finansiella mål år 2021. Aktien gick sämst på storbolagsindexet och sjönk nästan 14 procent.

Ljudboksföretaget Storytel redovisade siffror för andra kvartalet på fredagsmorgonen. Bolaget hade 887.500 betalande abonnenter i genomsnitt under andra kvartalet 2019, vilket är en ökning med 53.200 kunder jämfört med första kvartalet 2019. Prognosen var 880.000 betalande abonnenter. Analysfirman Pareto Securities bekräftar ett starkt tillväxtmomentum inom abonnent-segmentet i såväl Norden som globalt. Aktien handlades upp 5 procent.

Fastighetsbolagen Diös och Fabege rapporterade resultat för det andra kvartalet. Diös steg 1,5 procent medan Fabege var ned 0,7 procent.

Det First North-listade Enersize har tecknat ett avsiktsavtal om ett strategiskt samarbete med Adenergy. Aktien studsade upp 11 procent.

DNB Markets har sänkt sin rekommendation för bostadsbolagen JM och Skanska till sälj från behåll. Bolagen backade 1,2 respektive 2 procent.

Klockan 14.30 väntas amerikanska jobbsiffror redovisas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.