Verkstadsbolag tynger på börsen

Stockholmsbörsen inledde måndagens handel i en oregelbunden tendens. Verkstadsbolagen pressar sentimentet.

Vid klockan 10.15 var OMXS30 ned 0,2 procent och drygt 2,2 miljarder kronor hade bytt hand.

De ledande Europabörserna noterade en likartad utveckling som i Stockholm. London-, Frankfurt- och Parisbörsen handlades samtliga kring oförändrade nivåer.

Verkstadsbolagen tyngde index i den tidiga handeln. Hexagon, Autoliv och Atlas Copco ställdes samtliga ned med mellan 0,8 till 1,4 procent. Ericsson gick mot strömmen och handlades 1,4 procent högre.

Måndagen är en lugn dag på rapportfronten. Under morgonen släpptes rapporter från bland annat Spotlight-bolaget Hybricon och First North-listade Ranplan. Hybricon avancerade 12 procent medan Ranplan stärktes 28 procent. Awardit, som också släppte sin rapport, höjdes 3 procent.

Handelsbankens styrelsebeslut att stoppa utbetalning för 2018 till vinstandelsstiftelsen Oktogonen har lett till ett utbrett missnöje och interna protester, enligt ”samstämmiga uppgifter” till Dagens Industri. Aktien vek ned 0,1 procent.

Traction har mottagit ett bud på sitt delägda portföljbolag WYG från Tetra Tech. Om budet fullföljs skulle det innebära en resultateffekt för Traction om cirka 65 miljoner under det andra kvartalet 2019. Aktien ökade med 1 procent.

Billerud Korsnäs anläggning i Gävle drabbades natten till söndagen av en brand som ska ha härjat i brukets sodapanna. Än så länge är de ekonomiska konsekvenserna av branden oklara. Enligt vad Anna Helsén, tillförordnad presschef på Billerud Korsnäs, sade till Dagens Industri på söndagen ska branden inte leda till någon produktionsstörning. Aktien tappade 1,6 procent.

Cavotec, som säljer utrustning till hamnar och flygplatser, kommer att betala 9,1 miljoner dollar i samband med en rättstvist i USA. Aktien backade 2 procent.

Nokia steg 2,8 procent. Telekombolaget har fått en höjd rekommendation av Nordea till köp från behåll.

Dagens Industri har utfärdat en säljrekommendation för Bure. Tidningen varnar för en möjlig nedsida på över 20 procent. Kursen sänktes drygt 8 procent.

Vitrolife föll 5,4 procent. Enligt Dagens Industri befinner sig Vitrolifes värdering på historiskt uppskruvade nivåer. Den organiska tillväxten har samtidigt tappat fart. En multipelkontraktion bedöms vara mer rimlig än en fortsatt stigande multipel.

Börsveckan ser köplägen i Boule Diagnostics, Medcap och Trelleborg. Boule Diagnostics ställdes upp nästan 5 procent, Medcap var upp knappt 2 procent och Trelleborg handlades upp 0,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets