Vestas vänder på börsen

Efter att ha fallit med 4 procent när onsdagshandeln inleddes i Köpenhamn repade sig Vestas rejält under förmiddagen.

Bolagets resultat för det första kvartalet var lägre än förhandsförväntningarna, medan orderingången var starkare: 2,4 miljarder euro mot väntade 2,1 miljarder.

Vestas avgående vd Anders Runevad framhöll i en intervju med Bloomberg TV att orderingången räknat i effekt var rekordhöga 3,0 gigawatt under kvartalet. Orderstocken uppgår till drygt 28 miljarder euro, också rekord.

“Det är en mycket stark marknad och vi fortsätter att ta marknadsandelar”, sade Anders Runevad.

Solenergi har en längre tid fortsatt att bli allt billigare men Anders Runevad säger sig trots det inte vara orolig över framtiden för vindkraften, som enligt honom förblir det givna valet ur konkurrenssynpunkt inom flera områden.

“El är en så stor marknad och det behövs flera tekniker. Vi börjar också se fler kombinationer, hybrider, av vind och solenergi för att öka kapaciteten”, sade Vestas-vd:n.

Den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina har däremot påverkat negativt under det gångna kvartalet.

“I kvartalet är en stor del av intäkterna från USA och vi har sett full påverkan av tullarna. Stål är en råvara vi använder mycket och som väntat har tullarna påverkat marginalerna”, sade Anders Runevad.

Klockan 12.40 handlades Vestas 0,4 procent högre i Köpenhamn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.