Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Vi balanserar mellan hopp och förtvivlan"

Stockholmsbörsen steg rejält på onsdagen och återhämtade en stor del av fallet under tre senaste handelsdagarna. Köptrycket fick ytterligare fart i den sena handeln tack vare uppgångar för de amerikanska börserna. Verkstadssektorn var vinnare tillsammans med flera av de tunga råvarubolagen.

- Marknadstemperaturen har varit ganska het, men vi balanserar samtidigt mellan hopp och förtvivlan. Det är verkligen som att kasta en tärning om det bär i väg ner i källaren eller om det fullkomligt lossnar på uppsidan, kommenterade en mäklarchef för Nyhetsbyrån Direkt.

Under dagen pendlade OMXS30-index i spannet 604 och 630, för att stänga på dagshögsta 630, en uppgång på 4,3 procent. Totalt omsattes till ett värde av 13,6 miljarder aktier.

- Det viktiga i dag är att OMXS30 stänger över 615, eftersom vi har handlat i spannet 615-680 under en lång tid. I annat fall får vi en bekräftelse på ett brott, som skulle kunna tyda på en nedgång på ungefär 10 procent till, sade mäklarchefen.

Onsdagens vinnarbransch i Stockholm blev verkstad, där Atlas Copco tog täten upp. A-aktien slutade på 62:25 kronor, en uppgång med 8 procent.

- Det mesta handlar om den starka dollarn, som är en väldig fördel för svensk industri och som nu tillämpas på aktiekurserna. Atlas är också den aktie som först plockas upp av utlänningarna när de börjar fatta intresse för sektorn, sade mäklarchefen.

Även råvarubolagen gynnas av rent allmänt av den svaga kronan, men också av att råvarupriserna fortsatte upp på onsdagen. Boliden blev en dagens mest omsatta aktier med en slutkurs på 30 kronor, upp 19 procent.

- I takt med den allmänna börsuppgången har sentimentet på råvarumarknaden stärkts. Sedan har vi sett en viss ökad aktivitet bland köparna på spotmarknaden, vilket har gynnat framförallt priset på kopparn och zinken, sade en råvaruhandlare till Direkt.

SEB:s villkor i den närstående nyemissionen, där ägarna väntas skjuta till 15 miljarder, väckte ingen större uppståndelse bland de kommentatorer som Direkt talade med.

Den hårt pressade SEB-aktien, som tappat nära hälften av börsvärdet sen årsskiftet, sköt däremot i höjden och slutade 15 procent högre på 35:60 kronor.

Mäklarchefen tog fasta på att emissionen kommer att hanteras snabbt jämfört med Swedbanks, vilket lättar ett osäkerhetsmoment kring SEB-aktien. Teckningstiden löper mellan den 13 och 27 mars.

- Många hade trott att SEB skulle få samma kursutveckling inför sin emission som Swedbank och kortat aktien. Men man ligger nu helt enkelt fel och det har blivit för riskabelt att korta den, sade han.

Onsdagens förlorarlista innehöll få storbolag, med Trelleborg som undantag. Aktien har pressats av ihärdiga spekulationer om behovet av en nyemission och aktien sjönk ytterligare 2 procent till 24:80 kronor. Aktien har tappat drygt 40 procent sen årsskiftet.

Wesc steg 4 procent till 35:20 kronor efter tredje kvartalets resultat, som visade på en kraftig ökning tack vare förbättrad försäljning och en stark utveckling i USA.

Bland detaljhandelsföretagen steg även Hemtex, 4,4 procent till 15:50 kronor, inför sin delårsrapport för det tredje kvartalet på torsdagsmorgonen. Enligt SME Direkt räknar marknaden med en vinst före skatt på 33 miljoner kronor.

Affärsvärlden Redaktionen

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom