"Vi måste göra förändringar"

2016-03-18 06:39 Sofia Eriksson
Foto: Sören Håkanlind

Hans första år som vd för kullagerjätten SKF har mest handlat om att spara, städa och avskeda personal. Nu ser nya vd:n Alrik Danielson framåt med en helt ny organisation.  

Det har varit en tuff start för Alrik Danielson. Sedan tillträdet på nyåret 2015 har SKF genomgått ett stålbad som initierades av förre vd:n Tom Johnstone. Men det är Alrik Danielson som under det senaste året har realiserat förändringarna.

 – Redan 2014 såg man att tillväxttakten började stanna av, särskilt i de sektorer som är viktiga för oss, som gruvdrift, olja och gas, skog och jordbruk. Sedan jag tillträdde har vi arbetat för att öka vår konkurrenskraft, och nu har vi precis tagit det sista steget i processen att göra SKF mindre, enklare och starkare i en globaliserad värld.

 Men krisen är långt ifrån över.

 – Det kommer att vara fortsatt tufft för oss, främst för att vi inte ser någon förändring i marknaden. Intuitivt förstår vi att någon gång måste det vända, men vi ser det inte ännu.

Han har blivit utpekad som vd:n som får städa upp efter Johnstones förvärvsiver, men Danielson har inget emot att inleda jobbet med att skära ned.

– Nej då, inte alls. Det handlar om vad som är bäst för SKF på lång sikt, så att vi kan vara fantastiska i hundra år till. Vi måste göra förändringar för att det ska gå bra för oss.

Detta är en kortversion av ”Någon gång måste det vända. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Sofia Eriksson

Premiumnyheter

Aktuellt inom