”Vi ser en kortsiktig nedgång på marknaden”

Ericsson har haft ännu en rysarsommar. Det framtida hoppet står till 5g. Men överskattar marknaden dragningskraften i nästa generations mobilsystem?
”Vi ser en kortsiktig nedgång på marknaden” - jeijdling-fredrik-700_binary_6865436.jpg

Förhoppningarna är enorma på den femte generationens mobil­telefoni, 5g. Det amerikanska telekommunikationsbolaget Qualcomm räknar med att totalmarknaden blir värd över 12 300 miljarder dollar fram till år 2035. Men teleoperatörernas svaga lönsamhet kan leda till att de riktigt stora investeringarna i nästa generation mobiltelefoni dröjer längre än vad tillverkarna – som Ericsson – hoppas. Bengt Nordström, vd på managmentkonsultbolaget Northstream, ser det som en av de stora utmaningarna med 5g.

– Operatörernas intäkter ökar inte och har inte gjort det på många år. I Europa har intäkterna pekat neråt de sista åtta åren ungefär, säger han.

Eftersom intäkterna sjunker försöker operatörerna bibehålla marginalerna genom att sänka kostnaderna. Därför ökar inte investeringarna.

– Det sannolika scenariot är att operatörernas capex (nyinvesteringar, reds anm) kommer att ligga platt eller någon procent upp eller ner. Det är inte givet att nya nät ökat intäkterna, säger Bengt Nordström.

Konsumenterna förväntar sig att trådlös teknik ständigt ska bli både bättre och billigare. Få är beredda att faktiskt betala mer för bättre tjänster.

Fredrik Jejdling som är chef för nätverksdivisionen på Ericsson instämmer, men tror att det kan bli ändring.

– Det är klart att kundernas lönsamhet påverkar hur mycket de kan återinvestera. Kortsiktigt ser vi en nedgång i marknaden, det beror delvis på att vi ligger mellan teknologier. För oss handlar det om att skapa en teknologi som kan generera framtida tillväxt. Det är därför vi jobbar proaktivt med våra kunder.

I dag har Ericsson ungefär en tredjedel av den totala marknaden. Bengt Nordström menar att aktörerna ligger ungefär lika långt fram vad gäller 5g.

– Jag ser just nu ingen större skillnad mellan ­Ericsson, Nokia och Huawei. Det finns tre kvarvarande globala leverantörer och de satsar alla hårt på att bli ledande på 5g, säger han.

Fredrik Jejdling som är chef för nätverksdivisionen tror dock att Ericsson har ett försprång gentemot konkurrenterna.

– Vi jobbar med 5g med de flesta ledande operatörerna, och har 34 stycken så kallade MoUs (avtal). Det är mer än någon av våra konkurrenter, säger han.

Detta är en kortversion av Enorma förväntningarEricsson har haft ännu en rysarsommar. Det framtida hoppet står till 5g. Men överskattar marknaden dragningskraften i nästa generation mobilsystem?. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.