”Vi ska få hela världen i gungning”

Teenage Engineerings synthesizers har använts i Hollywoodproduktioner och av musikstjärnor som Depeche Mode och Beck. Nu kan bolaget även visa kraftig tillväxt och ta plats på årets Sweden Technology Fast 50, listan över Sveriges snabbast växande teknikbolag som arrangeras av Affärsvärlden och Deloitte.

I mitten av 1990-talet var Jesper Kouthoofd med och grundade det svenska modeföretaget Acne. Ett drygt decennium senare startade han Teenage Engineering som tillverkar högtalare och synthesizers. Det senaste året har bolaget mer än dubblerat omsättningen till 36 miljoner kronor, från knappt 17 miljoner året före.

-Jag ville inte hålla på med kläder och sådan skit egentligen. Jag ville syssla med teknik. Det här är min dröm, säger Jesper Kouthoofd, vd för teknikbolaget.

Även om han själv anser sig ha lämnat modebranschen har Teenage Enginerings produkter tagit klivet in i densamma. I januari 2015 ingicks ett avtal med H&M-ägda Cheap Monday som börjat sälja bolagets minisynthar i sina butiker.

– För Cheap Monday är det ett experiment för att se om bolaget kan sälja annat än bara kläder och för oss att se om vi kan nå en ny publik med våra synthar.

Förutom synthar tillverkar Teenage Engineering även högtalaren OD-11 som är en remake på den svenska högtalargurun Stig Carlssons modell med samma namn från 1974. I veckan startar arbetet med bolagets nästa produkt som än så länge är hemlig. Men om allt faller väl ut tror Jesper Kouthoofd att produkten kan vara klar inom ett år.

-Vi ska få hela jordklotet i gungning. Det är mitt mål med det här projektet och jag tror att det kan bli riktigt häftigt.

Fast 50

Deloitte delar tillsammans med Affärsvärlden ut en årlig utmärkelse till de 50 snabbast växande teknikföretagen i Sverige. Bolagen på listan …

* … ska ha bedrivit verksamhet under de senaste fyra åren och är svenskt. Dotterbolag eller divisioner kan inte kandidera.

* … utvecklar äganderättsskyddad teknik som utgör en väsentlig andel av företagets nettoomsättning.

* … tillverkar teknikrelaterade produkter.

* … tillägnar stor andel av sina resurser till forskning och utveckling av teknik.

* … har en nettoomsättning som överstiger 50 000 euro för basåret och 1 000 000 för slutåret.

Vinnaren presenteras vid en priscermoni på Nasdaq OMX i Stockholm den 10 november.

Tidigare rankades även bolag i kategorin Rising Stars, morgondagens Fast 50-bolag. Från och med 2015 rankar vi endast i kategorin Fast 50.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.