Vice Riksbankschef: Inflationen är på målet

Vice Riksbankschef Henry Ohlsson upprepade i ett tal i Stockholm på måndagen sin syn att inflationen är på målet.
Vice Riksbankschef: Inflationen är på målet - henry-ohlsson-700-170113_binary_6818019.jpg

Det rapporterar Bloomberg News.

Han upprepade även att räntehöjningarna framöver kommer att bli långsammare.

Ohlsson sade vidare att det alltid finns en risk för att en ekonomisk nedgång kan bli djupare än förutspått, men förutspådde samtidigt en relativt god global ekonomisk utveckling.

Han sade också att den senaste tidens indikatorer tyder på en lägre svensk aktivitet, men att läget fortfarande är långt ifrån situationen under finanskrisen.

Ohlsson sade att Riksbanken ser den senaste tidens KPI-utfall under 2 procent som tillfälliga och tillade att inflationsförväntningarna ligger runt 2 procent.

Han sade vidare att Riksbanken har väntat sig att arbetslösheten ska stiga något och att avmattningen i svensk ekonomi inte är förvånande.

Han noterade att arbetsmarknaden är mycket delad, och svag för utrikes födda.

Enligt Ohlsson är det bra för Sverige om ECB får fart på aktiviteten i euroområdet och att Riksbanken har sin egen penningpolitik, med lite mer frihet.

Han sade att den långsiktiga normalräntan nu är i det lägre spannet av 2,5 till 4 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.