Vice riksbankschefen vill se ytterligare bankkrav

Första vice riksbankschef Kerstin af Jochnick argumenterar för att svenska banker bör underkastas ett bruttosoliditetskrav och inte bara riskviktade kapitalkrav.

”Tanken bakom det nuvarande kapitaltäckningsregelverket har varit att det ska vara riskkänsligt och utgå från bankers egna bedömningar. Grundtanken är god men det räcker inte”, skriver Kerstin af Jochnick på Dagens Industris debattsida i en replik till ett debattinlägg från Bankföreningen strax före jul.

Riksbanksföreträdaren anser att risker är svåra att uppskatta i förväg och att det därför är viktigt att man räknar på flera olika sätt.

”Det svenska banksystemet är sårbart då det är koncentrerat till några få banker som alla är beroende av utländsk marknadsfinansiering, samtidigt som banksystemet är stort i förhållande till svensk ekonomi. Det finns därför goda skäl för Sverige att precis som andra länder med stora banker som USA, Storbritannien, Nederländerna och Schweiz ställa både höga och flera olika kapitalkrav på banksystemet”, argumenterar af Jochnick.

Bankföreningen anser att svenska banker är väl kapitaliserade i en internationell jämförelse, noterar hon och tillägger att man då avser det riskvägda måttet som i stor utsträckning räknas fram genom bankernas egna modeller.

Om man väljer att titta på bankernas kapital i förhållande till hela balansräkningen så är det däremot i stort sett detsamma sedan slutet av finanskrisen, och svenska banker kommer då ganska långt ned i en internationell jämförelse, enligt Kerstin av Jochnick.

Globalt väntas det utifrån Baselkommitténs regler införas ett minimikrav på 3 procents bruttosoliditet. I Sverige har Riksbankens ordförande Stefan Ingves tidigare argumenterat för att det bör införas ett bruttosoliditetskrav på 5 procent för svenska banker efter en infasningsperiod där kravet först sätts till 4 procent.

I höstas rapporterades det att Schweiz regering kommer att kräva att landets största banker har en bruttosoliditet på minst 5 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets