Vinnande 3d-grafik vill förändra Hollywood

Quixel från Uppsala har skapat en revolution för 3d-grafik. Med seger i delfinalen tar företaget plats på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista.

Boka plats på 33-listans final!

När Teddy Bergsman som tioåring följde med till sin mammas jobb förändrade det hans liv. Nu har Bergsmans bolag, Quixel från Uppsala, förändrat hur både Hollywood och spelindustrin skapar 3d-grafik. För det belönades Quixel under fredagsmorgonen med en plats på 33-listan.

– Det känns fantastiskt roligt. Jag känner mig ärad, säger Bergsman, påtagligt rörd och överraskad efter beskedet.

Teddy Bergsmans mamma jobbade som 3d-grafiker på ett spelbolag. Bergsman, uppvuxen på en diet av Duke Nukém och Doom, fick på sin mammas arbetsplats titta bakom kulisserna. Sedan dess har han, enligt egen utsago, ”varit besatt” av 3d-grafik.

Läs mer: Vinnande grafenbolag: ”Vi ska bli störst i Europa”

Quixel har utvecklat en egen teknik för att 3d-skanna allt från små objekt till stora utemiljöer. Modellerna används i filmproduktion, spelutveckling samt andra sammanhang där 3d-modellering krävs.

Grundprincipen bygger på PBR som står för ”physically based rendering”, en renderingsteknik inom datorgrafik som så naturtroget som möjligt försöker att återskapa hur ljuset flödar. Målet är ofta att uppnå fotorealism.

Quixels databas användes i Djungelboken

Skannade miljöer och objekt har samlats i den nyligen lanserade databasen Megascans som varje dag får hundratals tillskott. Spelutvecklare, filmskapare och alla aktörer som kan tänkas vilja använda 3d-grafik kan köpa sig tillgång till databasen.

Den nya versionen av filmen Djungelboken från 2016 använde sig till exempel av texturer från Quixels databas under produktionen. Bland kunderna finns Industrial Light and Magic, Electronic Arts, Ubisoft, Nasa och Tesla.

Läs mer: Cykeln som ska ersätta varubilen tar plats på 33-listan

Teddy Bergsman har hunnit med mycket och ser yngre ut än sina 31 år. Under tonåren tvingade han sin mamma att lära honom allt om hur man skapar 3d-grafik. Som 19-åring hoppade han av Chalmers för ett jobb på stora spelbolaget Starbreeze, som på den tiden satte Uppsala på kartan.

Starbreeze gjorde spel som byggde på amerikanska filmlicenser, varpå Teddy Bergsman både kunde knyta kontakter i Hollywood och lära sig hur branschen fungerade.

Har automatiserat produktionen av 3d-grafik

Det han såg var att mycket av 3d-grafikproduktionen till stora delar fortfarande ritades upp för hand. Bergsman ansåg att det måste gå att automatisera stora delar av det väldigt dyra och tidskrävande arbetet.

– Jag tror att bolagen velat automatisera men alltid tvingats skjuta den uppgiften på framtiden.

Spel och film är visserligen två tunga och penningstinna industrier, men Teddy Bergsman tror att framtiden finns i andra branscher. Bilindustrin är ett exempel, där allt fler tillverkare vill kunna visa sina modeller, fotorealistiskt renderade, gärna i naturtrogna och verklighetstrogna miljöer.

Läs mer: Sensorn som ska förhindra trycksår tar plats på 33-listan

Han menar att de olika branscherna dessutom allt mer går mot en standardisering vad gäller visualiseringsteknik, där Quixels databas lika gärna kan användas till att rendera grästextur i en Hollywood-film, som till interiören på en lyxig bil.

Quixel grundades 2011 av Teddy Bergsman och Waqar Azim. Bolaget tog nyligen in 25 miljoner kronor i en investeringsrunda.

Opiflex gör robotar för mindre företag och små serier

Det här är elfte året i rad som tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden arrangerar 33-listan som listar Sveriges hetaste unga teknikstartups. I år är det fem bolag som har kvalificerat sig till listan på lika många turnéstopp runt om i landet: Cellevate från Lund, PU Sensor från Linköping, Velove bikes från Göteborg, 2D Fab från Sundsvall och nu Quixel från Uppsala. Hela listan presenteras på finalen 16 maj i Stockholm.

På fredagsmorgonen fick tre utvalda bolag pitcha sina idéer för en jury på 33-listans turnéstopp på Clarion Hotell Gillet i Uppsala. Utöver Quixel tävlade Renfuel från Uppsala och Opiflex från Västerås.

Opiflex Automation grundades 2011 med målet att utveckla en robotlösning för mindre företag att producera små serier, ett arbete som annars hade behövt utföras av en människa.

Läs mer: Cellevate första bolaget att ta plats på årets 33-lista

Lösningen består av en robot på en mobil plattform som kan flyttas mellan olika tillverkningsmaskiner, exempelvis CNC-maskiner. Opiflex Automation har utvecklat en patenterad säker- hetslösning som gör att det konventionella skyddsstaketet runt roboten inte behövs.

Dessutom har företaget tagit fram ett gränssnitt som gör det möjligt för maskinoperatören att själv programmera roboten för att utföra nya sysslor.

– Vi får väldigt ofta frågan varför ingen annan gjort en robot som går att flytta runt och är enkel att programmera. Min erfarenhet är att tekniker gillar komplicerade lösningar, och att konsultföretagen som säljer och programmerar robotar tjänar pengar på att det är komplicerat, säger Opiflex vd Johan Frisk.

Renfuel gör biobränsle av restprodukten svartlut

Renfuel tillverkar bioolja från en energirik men dåligt utnyttjad restprodukt från massatillverkning kallad svartlut. Företagets produkt kallas lignololja och kan raffineras i vanliga petroleumraffinaderier till exempelvis fossilfri biodiesel för fordon.

Svartluten eldas i dag upp i massafabrikernas sodapanna men förbränningen utgör en begränsning av massaproduktionen. Genom att ta tillvara på en del av energiinnehållet kan massaproduktiviteten höjas samtidigt som fossilfritt bränsle skapas.

Läs mer: Nu ska företagen till årets 33-lista sållas ut

Företaget har byggt upp en pilotanläggning i Bäckhammar i Värmland och hoppas i slutet av detta år ta beslut om den första industriella anläggningen.

Avtal har skrivits med Rottneros som driver massabruket i Vallvik samt med ett ännu inte officiellt raffinaderi, enligt vd Sven Löchen.

– Det avtalet utgör en otrolig milstolpe och att vi har knutit ihop hela kedjan, säger han.

Bolagen som tävlade i Uppsala

Quixel

Startår: 2011.

Verksamhetsort: Uppsala.

Antal anställda: Cirka 40 (9 i Sverige).

Nettoomsättning 2017: 17,8 miljoner kronor.

Nettoomsättning 2016: 10,9 miljoner kronor

 

Opiflex

Startår: 2011.

Verksamhetsort: Västerås.

Antal anställda: 11 personer.

Nettoomsättning 2017: 9,0 miljoner kronor.

Nettoomsättning 2016: 6,3 miljoner kronor.

 

Renfuel

Startår: 2012.

Verksamhetsort: Uppsala.

Antal anställda: 15 personer.

Nettoomsättning 2017: 16 miljoner kronor.

Nettoomsättning 2016: 11,2 miljoner kronor.

Det här är 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets