Vinnare och förlorare i coronatider

Han lämnade Avanza med en förmögenhet på fickan efter att ha varit bankens sparekonom i tjugo år. Sedan två år tillbaka är Claes Hemberg rådgivare och investerare i en rad bolag. I dessa coronatider pekar han bland annat ut en bank som vinnare på börsoron.

Intresset för investeringar har knappast svalnat för Claes Hemberg varken på eller utanför börsen. I podden Affärsvärlden talar han om vilka noterade och onoterade bolag som han har investerat i, samt vilka krav han tycker att staten borde ställa på bankerna i coronatider.

Claes Hemberg var med när internetbanken Avanza startade, klev in i banken dag tre. Att just Avanza skulle gå bra, eller ens överleva, var allt annat än självklart vid den tiden. Det är en personlig erfarenhet som har lärt honom att förstå vikten av att tänka långsiktigt vad gäller innehav, men även vikten av att engagera sig i innehav som man tror på.

– Det fanns 14 olika nätmäklare år 2000. Och de flesta gick i konkurs varav två blev kvar, säger han i podden Affärsvärlden och konstaterar att hans innehav i internetbanken betalade sig.

När han lämnade kontoret på Regeringsgatan var det med hela 25 miljoner kronor på fickan.

Vid sidan av Avanza, vilka har varit dina längsta innehav?

– Jag har haft Trelleborg länge och jag tror att de kommer att prestera bättre än snittet de senaste fem åren. Enea är en annan favorit, då talar vi om tv i telefonen, man tittar mer och läser mindre. Och då har jag backat upp det med Storytel, för de som gillar att läsa. Nu är jag själv inte så bra på att titta i telefonen. Inte heller lyssnar jag så mycket på ljudböcker, utan snarare på Spotify, men jag ser ju att andra tittar på tv på sina mobiler, vet att andra lyssnar mycket på ljudböcker.

Branscher han inte tror på är casino-eller bettingbolag, med eller utan fler licenser på den amerikanska marknaden, det kvittar för han bedömer dem inte som hållbara verksamheter på sikt. Han tror inte på bolag som spelar om pengar, säger att det tar 81 år att vinna 1,5 miljoner kronor. Exakt hur den uträkningen går till kan du höra i podden Affärsvärlden.

I dagsläget har Hemberg investerat i en handfull onoterade bolag som han går igenom i podden där han även redogör varför och hur han engagerar sig i bolagen som är verksamma inom transport, energi och datadriven analys.

Skulle du köpa bankaktier idag?

– Det har jag gjort, jag köpte Avanza häromdagen, den har blivit billig, det är ett bolag som tjänar pengar för att det har blivit så oroligt, trycket har varit så hårt att de till och med fått tekniska problem. Att inte fler köper Avanza nu begriper jag inte.

Överlag är Hemberg inte särskilt orolig över rådande börsklimat.

– Börsen har gått så stark i tio års tid, det har kommit in pengar som inte borde vara på börsen. Vi kommer också att se bolag som går i konkurs, eftersom de är överbelånade och de kan inte heller göra emissioner i dagsläget för det är ingen som vill stoppa in nya pengar. Jag har träffat flera onoterade bolag de senaste veckorna som frågat om jag vill gå in med pengar i deras emissioner. Bankerna kommer hjälpa till att rädda några bolag men alla kommer de inte att vilja rädda. Det blir en naturlig utstädning, det blir lite som en lågkonjunktur.

Kan man kräva av bankerna att de ska låna ut pengar till företag som kan behöva det nu?

– Ja, staten har en bankgaranti som lovar att staten ska hjälpa banken att överleva och tåla kriser.  

Men finns det egentligen som motkrav för bankgarantin, att banker ska hjälpa bolag i kristider?

– Nej, men staten borde kräva en person i bankstyrelser, någon som företräder staten, som håller i bankgarantin som sin pelare. För om staten ska lova att rädda en bank måste de också ha viss insyn i verksamheten. Det har staten i och för sig genom Finansinspektionen men i och med att staten inte lovat att man ska rädda SKF eller exempelvis Sandvik om det uppstår en kris, däremot Swedbank, så måste man som stat också kunna kräva något tillbaka.

Lyssna mer i podden Affärsvärlden, i Spotify, Itunes, acast eller här nedan.

 

verktyg

icon-followup

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

icon-analysis

Analysarkiv

icon-portfolio

Portföljer

icon-upside

Uppsidan

icon-prefguide

Pref-guiden

uppkopsguiden

Uppköpsguiden

borsen-idag

Börsen idag

aktierek

Aktierekommendationer