Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vinnare på handelskriget

2019-11-13 06:00
Skymning över Chao Phraya-floden i Thailands huvudstad Bangkok.

Ur ett investeringsperspektiv skiljer sig temperaturen åt betydligt mellan Thailand och Vietnam.

Medan Thailand i dagsläget kämpar sig tillbaka från en svacka ångar Vietnam på för fullt med en av världens högsta tillväxttakter. En gradvis nedkylning av den globala ekonomin och pågående handelskonflikter mellan framför allt Kina och USA men också Japan och Sydkorea sätter sina spår i båda ekonomierna – men på olika sätt.

Turism är en viktig faktor för Thailand, men antalet besökare väntas minska i år, framför allt på grund av färre kineser som är det största turistgruppen. Osäkerhet kring Kinas ekonomi i kölvattnet av handelsbråket har fått kineserna att stanna hemma i större utsträckning.

För Vietnam är effekten av handelsbråket snarast den omvända. När riskerna med att ha alltför stor tillverkning i Kina blivit uppenbara ökar intresset för länder som Vietnam som ett alternativ eller komplement till Kina och för att sprida riskerna i sin försörjningskedja.

Ekonomin har också visat sig motståndskraftig mot den globala nedgången och det tredje kvartalet växte BNP rekordartade 7,3 procent. För helåret ligger prognosen på strax under 7 procent och det är en takt som lär kunna hålla i sig framöver.

Ho Chi Minh-börsen är upp omkring 25 procent i år och i snitt ligger värderingarna på ett p/e-tal på 16,5.

Jan Lindroth

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom