Vinnaren i Persson och Reinfeldts lönekamp

När löneåret 2015 har summerats står det klart vem av de tidigare statsministrarna – Göran Persson (S) och Fredrik Reinfeldt (M) – som hade det tjockaste lönekuvertet.
Vinnaren i Persson och Reinfeldts lönekamp - reinfeldt-persson-affarsvarlden-700-394_binary_6815545.jpg

Göran Persson var Sveriges statsminister 1996-2006. Efter den politiska karriären blev han kommunikationskonsult på pr-byrån JKL. Fram till 2015 var han även ordförande i statliga Sveaskog. Under 2015 plockade Göran Persson ut en årslön på närmare 1,5 miljoner kronor.

När alliansen stod som vinnare i valet 2006 tog Fredrik Reinfeldt över statsministerposten efter Göran Persson. Där blev han kvar till valet 2014. Året efter valförlusten blev ett mellanår för den tidigare Moderatledaren. Det syns även i hans lönekuvert. Enligt SvD tog Reinfeldt ut en årslön på knappt 1,7 miljoner kronor 2015. Det var cirka 42 procent mindre än året dessförinnan när lönen uppgick till drygt 2,8 miljoner kronor.

Under 2016 fick Fredrik Reinfeldt flera nya uppdrag. Han utsågs bland annat till ordförande i EITI (Extractive industries transparency initiative) och seniorrådgivare för Bank of America/Merrill Lynch samt styrelseledamot och seniorrådgivare för Max Mattiessen. Han fick också jobb som reporter för SVT i programmet Toppmötet. Det sistnämnda uppdraget har han däremot inte inkluderat i sitt CV, ännu.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets