Vinstras i ryska oljejätten

Ryska oljejätten Rosnefts vinst för det första kvartalet har minskat med 80 procent jämfört med samma period fjol. Detta på grund av det låga oljepriset, skriver AFP.

Vinsten under det första kvartalet landade på 200 miljoner dollar, vilket kan jämföras med 1 miljard dollar samma period ifjol.

Intäkterna krympte med 32,6 procent till 14,5 miljarder dollar, vilket dock var lite mer än analytikernas förväntningar, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Oljeprisets lägstanivå inföll under perioden. I januari var det nere på 25 dollar per fat, medan det under senaste veckan har stigit till över 50 dollar per fat. Den senaste tidens dåliga lönsamhet för branschen har lett till många neddragningar och konkurser.

Igor Sechin som är chef på oljejätten skriver i ett pressmeddelande att företaget fokuserar på att “öka effektiviteten genom att minska utvinningskostnaderna under skenande inflation och svåra marknadsförhållanden”. Trots det menar han att företaget ändå lyckat hålla ett bra kassaflöde från den löpande verksamheten.

Rosneft har blivit föremål för västvärldens sanktioner mot Ryssland och ryska staten har försökt att sälja av innehav i oljejätten för att få in pengar till statskassan. För närvarande är statens ägarandel 69,5 procent. I januari lyckades regeringen sälja 19,5 procent av aktierna i Rosneft, enligt finansministern Anton Siluanov.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.