Vinsttaksförslag för högt enligt Vänsterpartiet

2016-08-31 07:54 Affärsvärlden SIX
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talar under Almedalsveckan. Foto: Henrik Montgomery / TT

Välfärdsbolagen ska kunna ta ut upp till åtta procent av det investerade kapitalet i vinst, enligt en av vinstutredningens experter. Det tycker Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är en för hög nivå.

"Jag har inte sett hela det här förslaget men det är klart att det låter som en väldigt hög nivå. Vi får se vad de faktiskt lägger fram så småningom", säger Sjöstedt enligt Sveriges Radio.

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att begränsa välfärdsföretagens uttag av vinst, där överskottet istället ska gå tillbaka till verksamheten. Om två månader har det sagts att utredaren Ilmar Reepalu ska presentera sina förslag på hur det ska gå till.

Enligt en rapport som ingår i utredningen anses åtta procent i vinst vara rätt nivå för att behålla de seriösa investerarna samtidigt som man skrämmer bort riskkapitalisterna.

När utredningen presenterades antydde regeringen och Vänsterpartiet att taket skulle ligga under fem procent.

"Lägger utredningen inte tillräckligt bra förslag då kommer vi att vässa det och lägga ett som faktiskt uppfyller målen och sätter välfärden främst", kommenterar Jonas Sjöstedt.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom