Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vinstvarningssmäll för Gardell

2018-08-01 08:14
Foto: All over press

Tyska Cevian-innehavet Thyssen Krupp vinstvarnar nu på grund av problem med industridelen.

Stål- och industribolaget Thyssen Krupp spår nu att det justerade rörelseresultatet för räkenskapsåret 2017/2018 kommer att bli cirka 1,8 miljarder euro.

Denna vinstvarning innebär en prognos i lägre delen av tidigare kommunicerat prognosintervall om 1,8-2 miljarder euro. 2016/2017 var utfallet drygt 1,7 miljarder euro.

INDUSTRIDELEN SOM SPÖKAR

Den sänkta prognosen beror framför allt på bolagets division Industrial Solutions, enligt det pressmeddelande Thyssen Krupp skickade ut på tisdagskvällen.

Industrial Solutions, som hjälper kunder bland annat med att bygga fabriker och anläggningar, väntas redovisa ett justerat rörelseresultat om -220 miljoner euro i det tredje kvartalet, en rapport som väntas den 8 augusti.

Den stora förlusten beror delvis på kostnadsökningar för vissa specifika kundprojekt, "särskilt för ett marinprojekt i Turkiet, en cementfabrik i Saudi Arabien och en biobränsleanläggning i Australien", skriver bolaget efter vad det kallar en grundlig genomgång av projektportföljen inom Industrial Solutions.

Men även exklusive dessa extrakostnader skulle divisionen göra en förlust på grund av lägre försäljning än vad bolaget väntat sig. Den lägre orderingången och förseningarna i vissa projekt gör att Thyssen Krupp nu spår att kassaflödet före förvärv kommer att bli negativt i år igen.

AVHOPP I TOPPEN EFTER KRITIK FRÅN FONDAKTIVISTER SÅSOM SVENSKA CEVIAN

Vinstvarningen kommer bara några veckor efter att bolagets vd Heinrich Hiesinger, och sedan styrelseordförande Ulrich Lehner, avgått i spåren av den ägardebatt som rasar om bolagets struktur.

Bland tillskyndarna av en omfattande strukturförändring av bolaget finns den svenska aktivistfonden Cevian, med medgrundaren Christer Gardell i spetsen, med 18 procent av rösterna, samt den amerikanska kollegan Elliott. Cevian har offentligt kritiserat ledningen och krävt en ny och mindre konglomeratanstruken strategi för bolaget.

Kraven på en enklare struktur kommer parallellt med att Thyssen Krupp och Tata Steel efter två år av förhandlingar nyligen kommit överens om att slå ihop sina europeiska enheter för ståltillverkning i ett samriskbolag.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom