Virusskräck sätter avtryck på Asienbörserna

Aktier relaterade till turism gick mot strömmen på en annars positiv kinesisk aktiemarknad på måndagen efter helgens rapporter om att nya fynd gjorts av det så kallade coronaviruset, som orsakar lungsjukdom. Två dödsfall har rapporterats och över 200 har insjuknat.
Virusskräck sätter avtryck på Asienbörserna - asien-index-borsfall-affarsvarlden-700_binary_6868264.png

Coronaviruset tros nu kunna påverka resplaner och lust att vistas i folksamlingar under det kinesiska nyåret, som inträffar den 25 januari och där res- och nöjesaktiviteten är som högst under året. Den ökade rapporteringen av virusutbrott under helgen tas som förklaring till fallet i flera flyg-, hotell- och underhållningsbolag på måndagen.

De båda flygbolagen China Southern Airlines och China Eastern Airlines handlades ned med omkring 3 procent. Biografoperatörerna Hengdian Entertainment och Wanda Film backade båda maximala dagsrörelsen 10 procent.

Omvända rörelser noterades samtidigt i tillverkare av ansiktsmasker och andningsskydd. Tianjin Teda och Dhanghais Dragon steg båda maximala 10 procent. I Hongkong var kasinooperatörerna Galaxy Entertainment och Sands China ned 6 procent vardera. Även flera fastighetsbolag som är beroende av kundflöde till dagligvaruhandeln noterades klart lägre.

Under 2002 och 2003 dog nära 800 personer i ett dussintal länder, främst i Sydostasien, av det så kallade Sars-viruset, som också är ett coronavirus. 650 av dödsfallen inträffade i Kina och Hongkong.

Kinesiska myndigheter har deklarerat att situationen är under kontroll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.