Virussmittad dator till salu för över en miljon dollar

En bärbar dator angripen av de sex datorvirus som genom historien orsakat störst ekonomisk skada för mänskligheten finns nu till salu i en aktion för över 1 miljon dollar.
Virussmittad dator till salu för över en miljon dollar - hacker-dator-affarsvarlden-700_binary_6857468.png

Priset på det virussmittade konstverket ”The Persistence of Chaos”, som går att följa live på en videolänk, uppgick på måndagen till 1,2 miljoner dollar.

Datorn har smittats med sex olika virus som orsakat mest kostsamma skador i informationsteknologins historia.

Det inkluderar det legendariska ”ILOVEYOU”-viruset som spreds i form av simulerade kärleksbrev över världen som bilaga till ett massmejlutskick under år 2000 fram till WANNACRY, ett virus som kapade datorer och släckte ned stora offentliga och privata faciliteter runt jorden år 2017. Här finns också BlackEnergy, ett virus som slog ut elnät i stora delar av Ukraina i december 2015.

Datorn är helt ofarlig, så länge den inte kopplas upp mot en internetuppkoppling eller kopplar in en USB-sticka som sedan förs vidare, uppgav internet-artisten Guo O Dong till techsajten The Verge.

”Vi har en föreställning om att saker som händer i datorer inte kan påverka oss i verkligheten, men det är absurt. Virus som bestyckats med vapen som slår ut elnät eller infrastruktur kan orsaka direkt skada”, sade Guo O Dong till The Verge.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets