Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Virussmittad dator till salu för över en miljon dollar

2019-05-27 14:35
Foto: Artur Marciniec / Alamy/IBL

En bärbar dator angripen av de sex datorvirus som genom historien orsakat störst ekonomisk skada för mänskligheten finns nu till salu i en aktion för över 1 miljon dollar.

Priset på det virussmittade konstverket "The Persistence of Chaos", som går att följa live på en videolänk, uppgick på måndagen till 1,2 miljoner dollar.

Datorn har smittats med sex olika virus som orsakat mest kostsamma skador i informationsteknologins historia.

Det inkluderar det legendariska "ILOVEYOU"-viruset som spreds i form av simulerade kärleksbrev över världen som bilaga till ett massmejlutskick under år 2000 fram till WANNACRY, ett virus som kapade datorer och släckte ned stora offentliga och privata faciliteter runt jorden år 2017. Här finns också BlackEnergy, ett virus som slog ut elnät i stora delar av Ukraina i december 2015.

Datorn är helt ofarlig, så länge den inte kopplas upp mot en internetuppkoppling eller kopplar in en USB-sticka som sedan förs vidare, uppgav internet-artisten Guo O Dong till techsajten The Verge.

"Vi har en föreställning om att saker som händer i datorer inte kan påverka oss i verkligheten, men det är absurt. Virus som bestyckats med vapen som slår ut elnät eller infrastruktur kan orsaka direkt skada", sade Guo O Dong till The Verge.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom